Vložil lake, 17. Srpen 2011 - 14:00

Pane hasiči, na obě jasné otázky lze odpovědět velmi snadno:

(a) Společenství vlastníků jednotek NENÍ ze zákona povinno zajišťovat preventivní požární prohlídky „ve svých domech“, protože žádné domy nevlastní. Člověk, který by tomu – podle Vás – měl rozumět, opsal (špatně) text, který se hodil pro bytové družstvo, nebo pro s.r.o., nikoliv pro SVJ. Pokud se domníval, že SVJ je vlastníkem domu, můžeme se nad to sice povznést, ale je to jasný signál, že dotyčný o právní problematice mnoho neví.

(b) Dokumentace podle § 15 zákona č. 133/1985 Sb. (včetně směrnic) musí být zpracována pouze pro činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím podle § 4 tohoto zákona. Navíc tato povinnost se vztahuje výhradně na ty prostory, které právnická nebo podnikající fyzická osoba „užívá k provozování činnosti“ (§ 2 odst. 2 zákona), nebo ve kterých přímo „provozuje činnosti“ (§ 4 zákona).

Tato povinnost tedy NEPLATÍ pro SVJ ve všech společných prostorech a místnostech domu, jak se nám snaží hasič namluvit, nýbrž pouze v těch, které SVJ užívá, či v nich doložitelně provozuje svou činnost. Bude sem patřit například:

  • kancelář SVJ,
  • sklad materiálu pro údržbu a opravy domu,
  • strojovna výtahu (pouze v případě, kdy SVJ smluvně převzalo provozování výtahu),
  • kotelna (pouze v případě, že SVJ je vlastníkem kotelny nebo smluvně převzalo její provozování),
  • atd.

Popletený výklad nějakého hasiče na tom nemůže nic změnit. Ten, kdo hodlá udělit pokutu je povinen napřed doložit, že SVJ daný prostor užívá, nebo že v něm provozuje svou činnost. Pak musí i hodnověrně zjistit, že SVJ porušilo svou povinnost. V případě pokuty 60000 Kč nebylo – zdá se -splněno ani jedno z toho.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.