Vložil lake, 16. Srpen 2011 - 22:48

Andreasi,

vždyť jsem napsal, že je to nesmysl. Článek, na který odkazujete, psal někdo, kdo se nevyzná v právní problematice. Tvrdí se tam totiž, že SVJ je údajně vlastníkem domu. Není tomu tak. Ten, kdo provozuje bytový dům či garáž, je od počátku vždy vlastník, to jest všichni spoluvlastníci nemovitosti.

SVJ je právnickou osobou vzniklou na základě zákona č. 72/1994 Sb o vlastnictví bytů. Tento zákon přímo neukládá společenství žádné povinnosti v oblasti požární ochrany. V samotném zákoně č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, je povinnost právnických osob definována v § 2 odst. 2 takto:
"Právnické osoby a podnikající fyzické osoby plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti."

Je zřejmé, že SVJ jako právnická osoba neužívá společné části domu, nýbrž spravuje je. Pouze v některých SVJ je pro potřeby výboru vyčleněna místnost či kancelář, kterou SVJ při své činnosti užívá. Je-li tomu tak, pak SVJ zcela jistě plní povinnosti požární ochrany - ale pouze v této místnosti. To je jeho zákonná povinnost. Neplést si správu domu s užíváním domu!

Ostatně zákon o požární ochraně říká v § 2 odst. 2 jasně:
"Provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak. Součástí smlouvy musí být i určení osoby odpovědné za plnění povinností na úseku požární ochrany."

Z uvedeného je zřejmé, že SVJ (které není ani vlastníkem, ani uživatelem domu), může mít svěřeny povinnosti na úseku požární ochrany pouze na smluvním základě (např. ve stanovách SVJ). Nejde tedy o zákonnou odpovědnost, nýbrž o soukromoprávní smluvní vztah. Což tvrdím od počátku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.