Vložil lake, 12. Srpen 2011 - 23:02

Pan Zdenek nemá pravdu. Tazatel jasně napsal, že ve stanovách není vlastníkům jednotek uložena žádná povinnost ohlašovat totožnost osob užívajících byt.

Ani na nájemní smlouvu nemají zvědavci ve výboru žádný nárok. Tazatel není povinen nikomu dokládat, zda svou jednotku pronajímá a zda k tomu má uzavřenu nějakou smlouvu. Užívat byt lze ostatně i z jiných důvodů (např. s přivolením vlastníka bez smlouvy, nebo na základě oprávnění z věcného břemene).

Pane galaxiane,
členové výboru se chovají protiprávně. Pokud Vám tímto způsobem bezdůvodně brání v užívání Vaší jednotky, upozorněte SVJ písemně s doručenkou, že budete nucen vymáhat na SVJ vzniklou škodu - částku ušlého nájemného za dobu, kdy Vám odmítají sdělit vstupní kód nutný pro to, aby nájemce mohl jednotku užívat.

Podotýkám, že v návrhu nového občanském zákoníku je zakotvena povinnost vlastníka jednotky oznámit SVJ počet osob v bytě a rovněž - jestliže přenechal byt k užívání jiné osobě - oznámí i jméno a adresu této osoby. Nicméně ani návrh ObčZ však nezavádí povinnost sdělit jaký je právní důvod užívání bytu touto osobou. (Bude-li nový ObčZ schválen v tomto či jiném znění ovšem nikdo neví.)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.