Vložil Kramářová (bez ověření), 25. Červen 2012 - 16:16

Dobrý den,

před rokem jsem na tomto místě sdělila své zkušenosti s vyúčtováním služeb. Situace se letos bohužel opakuje, proto bych se ráda zeptala, jak nejlépe postupovat, respektive jak nejlépe se bránit.

Zrekapituluji, o co jde: Společnost Prague Property Management (PPM), což je správcovská společnost řady pražských SVJ, i toho našeho, nezasílá včas vyúčtování za předchozí rok. Pokud jsem z tohoto portálu pochopila, vyúčtování tepla se řídí vyhláškou 372/2001 Sb, vyúčtování dalších služeb není zákonem upraveno. Z toho mi vyplývá, že zatímco u vyúčtování tepla má rozúčtovatel povinnost vyúčtování zaslat konečnému spotřebiteli, tedy jednotlivým vlastníkům, do konce dubna, přeplatky a nedoplatky jsou splatné do konce července.

Jak je to ale s vyúčtováním ostatních služeb, na které se vyhláška 372/2001 Sb nevztahuje?

PPM neposílá zvlášť vyúčtování tepla a zvlášť vyúčtování ostatních služeb souvisejících s provozem domu. Vše přijde najednou v jedné obálce, zpravidla koncem května. Tedy minimálně ta část, která se týká vyúčtování tepla, je zasílána pozdě (v rozporu s uvedenou vyhláškou). PPM ale na tyto rozdíly nebere ohled a vyžaduje, aby případné nedoplatky byly zaplaceny do 30 dnů od převzetí vyúčtování. To znamená někdy do druhé poloviny června. Vypočten je vždy pouze jeden nedoplatek/pře­platek, takže přesně nevíte, zda vám nedoplatek vznikl kvůli teplu, nebo kvůli ostatním službám. To zjistíte, až když si sami porovnáte předpis záloh a skutečné náklady u jednotlivých položek.

PPM na námitky nereaguje, respektive tvrdí, že oni mají uzavřenou smlouvu, podle které mají vyúčtování vyhotovit do 180 dnů od konce kalendářního roku. Na námitky, že takový postup je v rozporu se zákonem, pokud je v tomto souhrnném vyúčtování zahrnuto i vyúčtování tepla, PPM nereaguje.

Pokud nedoplatek nezaplatíte do lhůty, kterou si PPM stanovilo, tedy do druhé poloviny června, ihned vám pošlou upomínku a pohrozí soudem. Lze se proti takovému jednání nějak bránit, pokud se člověk nechce nechat šikanovat? Děkuji, Kramářová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.