Vložil Kramářová (bez ověření), 27. Červenec 2011 - 22:49

Víte paní PeDuPles, rezignovat na svá práva je jednoduché, zároveň ale i nebezpečné. Touto cestou bych šla jen velmi nerada. Hned vysvětlím proč:

Problém s neplatiči by jistě nebyl tak závažný, pokud by výbor vymáhal nejen dlužné částky, ale právě i úrok z prodlení. Nečíní-li to, pak je na místě se ptát, z jakého důvodu nevymáhá. Z čiré nevědomosti patrně ne, protože o této problematice se u nás diskutuje opravdu často.

Místo aby výbor trval na zákonném postupu, ignoruje práva těch slušných (neboť jim nevrací přeplatky včas), a naopak podporuje neplatiče (neboť od nich úrok z prodlení nevyžaduje). Pokud by výbor konal v souladu se zákonem, neznamenal by úrok z prodlení, který si naúčtuje ten, jemuž byl přeplatek vrácen s téměř půlročním zpožděním, žádný problém. Úroky z prodlení, které měl výbor vyžadovat od neplatičů, by totiž byly mnohem vyšší. Tedy pro SVJ by tento postup znamenal finanční přínos, byť ne okamžitý, neboť spory trvají delší dobu, jak jste správně poznamenala. O to vyšší by ale pak byl i úrok z prodlení, který musí dlužník zaplatit. Zvolit ale opačnou cestu, tedy oslabovat práva těch slušných platících členů a naopak omlouvat neplatiče a nahrávat jim (jestliže po nich nevyžadujete zákonnou penalizaci), to se mi jako vhodný postup nezdá. Víte, já bych snad ani na úroku z prodlení netrvala, to by si ale výbor musel zachovat alespoň elementární slušnost a neobtěžovat s upomínkami alespoň do zákonného data splatnosti. Postup, který výbor zvolil, ale způsobí jen jediné: výbor si proti sobě postaví i ty slušné, kteří s ním dosud spolupracovali a své povinnosti vůči SVJ vždy beze zbytku plnili. A to se mi zdá zbytečné. Dosud měl výbor proti sobě pouze neplatiče, teď už má proti sobě ale většinu členů SVJ. Penalizovat úrokem z prodlení i ostatní členy SVJ (neboť úrok z prodlení jde k tíži SVJ, a tedy všech), je možná morálně diskutabilní, jak jste řekla. Je to ale účinný nástroj, jak ostatním říci, aby zvážili, zda má smysl fungovat s nynějším výborem, anebo raději vybrat někoho schopnějšího. I když vím, že to není jednoduché.

Zdraví Vás Kramářová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.