Vložil lake, 11. Červenec 2011 - 19:53

Petr Kadlec napsal: "... všichni ručí za všechny ... Pokud SVJ bance dluží 70 tisíc korun, nevidím důvod, proč by si celou tuto částku banka nemohla vzít z účtu jednoho svého klienta, člena SVJ."

Pane Kadleci,
Vy navzájem pletete spoluvlastnictví podle Občanského zákoníku se spoluvlastnictvím podle ZoVB. Každé je jiný případ.

Podle § 139 odst. 1 ObčZ platí: "Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou oprávněni a povinni všichni spoluvlastníci společně a nerozdílně."
Takže pokud si spoluvlastníci podle ObčZ vezmou půjčku, jsou solidárními dlužníky. Jsou povinni splácet "společně a nerozdílně", neboli solidárně - jeden za všechny, všichni za jednoho. Společný dluh múže být vymáhán na kterémkoliv z nich v plné výši.

Naopak při spoluvlastnictví podle ZoVB platí zcela jiné pravidlo. Dlužníkem je v tomto případě jiná osoba (SVJ) a vlastníci jednotek jsou ručiteli. Podle § 13 odst. 7 ZoVB platí: "Vlastníci jednotek ručí za závazky společenství v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu."

Z toho je zřejmé, že namísto solidární přímé odpovědnosti za závazky SVJ se uplatňuje poměrné ručení, tedy každý vlastník jednotky ručí pouze za svou alikvotní (poměrnou) část závazku, počítáno podle spoluvlastnického podílu.

Každý ručí jen za tu část závazku SVJ, která připadá na něj. Je tedy nemyslitelné, aby banka postupovala způsobem, který popisujete, a uplatnila celou svou pohledávku pouze vůči jednomu z nich.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.