Vložil Matějka Jaroslav, 6. Červenec 2011 - 15:24

Vážený Anonymous,

dle zákona č.72/1994 Sb. §9 odst.1): „Společenství vlastníků jednotek je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a pravami společných částí domu (dále jen „správa domu“), popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, …“.

Z uvedeného tedy vyplývá, že společenství jako právní subjekt je „správcem domu“ a má to takto zapsáno i v rejstříku společenství vlastníků jednotek jako „předmět činnosti“.

Správu domu tedy vykonává „výbor“ nebo „pověřený vlastník“. Tento orgán, v souladu se zákonem a stanovami společenství, si může na „odborné“ činnosti při správě domu smluvně sjednat fyzickou či právnickou osobu.

Nemáte-li ve stanovách výslovně uveden zákaz, že tyto činnosti nemůže vykonávat předseda či jiný člen výboru, nejedná se v žádném případě o střet zájmu. V některých společenstvích tato praxe velmi dobře funguje.

Např.:

  • předseda vykonává administrativně operativní a technické záležitosti při správě domu; včetně přípravy smluv s „dodavateli“ včetně objednávání oprav, revizí a servisu pro technická zařízení v domě,
  • místopředseda vykonává vedení kompletní účetní agendy, včetně předpisu záloh jednotlivým vlastníkům a vyúčtování, účetní závěrky a daňová přiznání,
  • členové výboru zajišťují osobně „komunikaci“ s dodavateli – servisní firmou, zpřístupňování prostor pro dané práce, odečty fakturačních a podružných=bytových měřidel, drobné opravy (osvětlení, zámky, brana, preventivní požárně bezpečnostní prohlídky, dozorce výtahu, obsluhu DPS).

V žádném zákoně platném v ČR není výše uvedené definováno pro společenství vlastníků jednotek jako střed zájmu.

Osobní poznámka: Jedině „závist“ může hledat „střet zájmu“, když výbor koná sám „správu domu“. Nikdo určitě nebrání dalším vlastníkům, aby se na „správě domu“ aktivně podíleli, i jako členové výboru nebo jako členové revizní komise. Svěřit správu domu tzv. „SPRÁVCI“ není pokaždé bezproblémové, tak jak vyplývá z vedené diskuse na tomto portále.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.