Vložil 566a567, 25. Červen 2011 - 2:29

Dobrý den!

Každý jsme jednou začínali. A my to měli těžší, neboť tento portál neexistoval.

Předpisy záloh se neodhlasovávají. Ty vypočte správce podle zálohy předepsané dodavatelem. Následně ji rozpočítá mezi byty podle velikostí nebo podle počtů osob v bytech – jak co. Přitom je povinen pouze jednou věcí. Ten součet záloh nesmí být ani o 20% vyšší než záloha placená dodavateli a ani o 20% nižší.

Pokud ještě správce nemáte a teprve začínáte hledat účetní, která „esvéjéčka“ dělá, je to na Vás (tedy jako na předsedovi). Ale rozhodně to nelze nechat odhlasovávat shromážděním. To odsouhlasuje pouze výši platby do fondu oprav.

A pokud ještě ani dál nevíte, tak pro každý jeden byt udělat v excelu jednu tabulku na jednom listu, náklady dodavatelům rozpočítat a udělat jim jakýsi provizorní výpočtový list.

Zdlouhavější, ale jistá verze: K tomu výpočtovému listu jim napíšete dopisy, kde bude číslo účtu společenství, jim přidělený variák, datum splatnosti (obvykle do 25. v měsíci), podepsáno předsedou a druhým členem ve výboru, jak po Vás chce způsob jednání ze zákona o vlastnictví bytů a jak máte napsáno na výpisu z rejstříku. To rozházíte, kopie si necháte podepsat „Převzal(a)“ datum a podpis, u toho bude přílohou ten výpočtový list a tím je stanovena povinnost placení záloh.

Krátká verze (vhodná pro domy se 40 a více byty): Ta se liší v tom, že si v kopiích vytisknete jen ty výpočtové listy, a necháte si podepsat převzetí jejich kopií. Může se samozřejmě stát, že někdo nebude chtít podepsat či neotevře, ač bude doma. Nic složitého. V místě jeho podpisu doplníte „převzetí odmítnuto, doručeno vhozením do schránky“ a podepíšete se tam Vy a ještě jeden svědek.

Vidíte, že na tom dohromady nic není. Ale naprosto Vás chápu. Také jsem tenkrát nevěděl, jak do toho…

A protože jste se ptal ještě na neplatiče, tak udělejte vyúčtování hned, jak najdete tu účetní či správce a jim okmažitě bude dopočten nedoplatek. Oni se pak urychleně srovnají.

Přeju od srdce, aby Vám to tam klapalo co nejlépe a dokázali jste se vždycky shodnout! (-:

Filip, Praha 42 – POSTOLOPRTY, 566a567@seznam.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.