Vložil Petr Patočka, 23. Červenec 2012 - 19:01

Vezmu to odspoda:

„Topení se rozjede hezky naplno a bude pracovat 24 hodin denně v oblasti 150 až 200% nominálního výkonu.“ je fyzikální nesmysl, ze kterého jak se zdá pak plynou veškeré Vaše chybné úvahy. I při nekonečně velkém průtoku lze z topného tělesa dostat asi 116% nominálního výkonu. Do vzduchu se prostě nepředá tolik tepla kolik Vy chcete. Prostě to nejde. Nastudujte třeba první graf tohoto článku. Pak uvidíte, že s průtokem neroste výkon do nekonečna. Ani na 200% ani na 150%. „Zkuste nechat na týden otevřené dveře na balkoně při venkovní teplotě –5°C.“ a vidíte, já měl pocit, že obvykle trvá topné období o něco déle. Protože obecně nemá jeden týden tu absolutní moc, že přebije veškeré ostatní chování uživatele.

Pokud se bavíme o vyhlášce 372/2001Sb. měl jsem za to, že platí jen v zaprděném Česku. Oni jsou v Evropě srovnatelné legislativní podmínky? Není třeba energetická náročnost konkrétního bytu zohledněna v nájmu a v ceně bytu? Nebylo by pak anarchií toto znovu zohledňovat v platbě za teplo? A nemůže být energetická náročnost okrajového bytu třeba dvoj až trojnásobná oproti středovému? Tedy také dvoj až trojnásobná platba za teplo. Opět jedna absolutní pravda vytržená z kontextu. Dělají to tak všichni, budeme to tak dělat také. Hurá. Byl jsem na jedné akci Artavu, kde pan „odborník až ze západního Německa“ tvrdil, že oni už přeci všechno dávno vymysleli, tak co do toho tady sakra vlastně rejem a nesklopíme hlavy a nejdeme si to k nim rovnou koupit. To myslíte?

Podle pravidel, která zde navrhujete, se prosím neřídí nikdo. I v citovaném odkazu je jasně napsáno „Trend vede k přesunu nákladů na spotřební složku, která vede k úsporám tepla.“ Vy spotřební složku z mě neznámých důvod snižujete. Vlastně je znám, nekompetentní náměry vedoucí k nesmyslným rozúčtováním.

Kdo je Mojmír Nigrin? Někdo kdo se touto problematikou profesionálně zabývá? Nebo jen další tentokráte alespoň na rozdíl od Vás neanonymní diskutér? Nikde zde nevidím že tvrdí, že co je nad 140% je teplo k jinému účelu než na vytápění. Vy ano?

„než její výklad zpotvořili ministerští neumětelové“ jak může autor vyhlášky zpotvořit její výklad? To jako že autor pak drze vykládá co tím chtěl vlastně říci? Obávám se, že zpotvořují potulní vykladači zákona.

Nevím co a jak opakovaně počítají ostatní, my prostě vezmeme náměry, provedeme rozúčtování a jelikož je založeno na fyzikálních zákonech tak dostaneme vyúčtování které je v souladu s vyhláškou. Jsme zase na začátku, pokud někdo netuší co měří, musí mu pomáhat matematika a zkusmá rozúčtování.

A to nejzávažnější na konec: vyhláška pojem plýtvání ani nadměrná spotřeba nezná, možná jste si toho nevšiml. To jsou opět jen Vaše argumenty. Vyhláška jen výslovně uvádí i ve Vámi citovaném paragrafu 4 odstavec 4 „Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odstavci 3.“ Vidíte zde někde slova jako plýtvání nebo nadměrná spotřeba?

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.