Vložil lake, 23. Červenec 2012 - 15:38

Pane Patočko, nemáte pravdu. Jste jedním z milionů osob, které nepochopily znění vyhlášky a vykládají ji opačným způsobem - jako kdyby plýtvač měl požívat nějaké speciální ochrany a vesele plýtvat za peníze ostatních. To je ale blbost, že? O ničem takovém přece vyhláška není a Vy nežijete v komunismu. Vyhláška takový postup neobsahuje. Pokud se domníváte opak, citujte.

To jen neználci na ministerstvu vyhlášku takto pokrouceně vykládají a miliony ovcí se podle toho celé roky řídí.

Rozúčtovatel je podle § 3 vyhlášky povinen před rozúčtováním nákladů na vytápění oddělit část celkových nákladů na teplo, které bylo použito pro jiný účel. To je základní podmínka pro řádné rozúčtování tepla. Teprve zbytek nákladů má rozúčtovatel právo rozdělit na část základní a spotřební a rozúčtovat mezi jednotlivé vlastníky jednotek podle započitatelných podlahových ploch a podle náměrů s korekcemi.

Provést toto prvotní rozdělení nákladů je povinností rozúčtovatele, ze které se nemůže žádným způsobem vylhat - ani nelogickým poukazováním na § 4 vyhlášky, jak to děláte Vy. Uvědomte si, že pokud rozúčtovatel tuto svou zákonnou povinnost nesplní, není vyúčtování splatné, neboť je v rozporu s celostátně platným právním předpisem.

Pokud toto popíráte, pak jakákoliv další diskuse je zbytečná.

Rozúčtovatel bude tedy postupovat například tak, jak jsem už napsal: provede zkusmo (přeběžně) rozúčtování. Všechny náklady nad 140% oddělí (v souladu s vyhláškou) a označí za teplo k jinému účelu. (Nebo může toto teplo stanovit odborným posouzením - to je způsob výslovně zmíněný v § 3.) Náklady pak naúčtuje k přímé úhradě příslušným vlastníkům jednotek. Tím rozúčtovatel splní svou povinnost podle § 3 vyhlášky a teprve nyní může přistoupit k rozúčtování tepla k vytápění.

Nákladem na vytápění jsou pouze zbylé náklady (po odečtení částek naúčtovaných přímo plýtvačům). Ty se rozúčtují standardním způsobem podle § 4 vyhlášky, přičemž u plýtvačů se samozřejmě odečtením dílků sníží jejich náměry tak, aby jejich náklad byl právě na hranici 140% a neobsahoval již jednou zaplacené teplo k jinému účelu.
---------------------------------------------------------------

Jistě se může stát, že některý z plýtvačů se bude domáhat toho, aby mu jeho plýtvání ve výši např. 200% nebo 300% průměru plně uhradili ostatní. Tento požadavek je absurdní a směšný. Nechť plýtvač podá reklamaci, nechť se obrátí na soud a nechť soudu prokazuje co ho donutilo použít na řádné vytápění více než 1,4násobek průměru domu. Nechť nalezne v českém právním řádu zákonné ustanovení, podle něhož by mu měli ostatní přispívat na jeho nehospodárné chování. Takové zákonné ustanovení neexistuje a nikdy neexistovalo.

Naopak použije se dobře známé generálně prevenční zákonné ustanovení o tom, že každý má povinnost předcházet škodám a že za škodu odpovídá ten, kdo tuto právní povinnost porušil. Viz Občanský zákoník:
"§ 415 ObčZ: Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí.
§ 420 odst. 1 ObčZ: Každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti."
.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.