Vložil Petr-B, 11. Červen 2011 - 10:24

§ 13, odst. (3) věta první ZoVB říká:

Vlastník jednotky nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek.

Změnou zábradlí z průhledného (tyčky) na neprůhledné (matné sklo) dochází podle mě k ohrožení výkonu vlastnického práva. Mám dvě malé děti, rádi a často se dívají ven ať už přímo z balkónu nebo z bytu přes balkonové dveře. Máme byt bez záclon, takže při jakémkoliv pobytu v obývacím pokoji kdykoliv během roku je přes balkonové dveře a průhledný balkon vidět ven.

Výměnou typu balkonu za matné sklo přijdeme o tuto možnost vyhlídky z bytu. Malé dítě neuvidí vůbec nic. Starší dítě uvidí jen kousek nebe a to pouze ve stoje. Manželka malého vzrůstu také uvidí jen zhruba polovinu toho co dřív (a to tu méně zajímavou polovinu). Sezení na balkóně ztratí smysl – to uvidím něco jiného než kousek nebe jen já.

Podobně se vyjádřili i další dva byty – důchodci, kteří rádi seděli na balkóně a dívali se ven.

Myslíte si, že je reálná šance na to, že by soud uznal, že jde o ohrožení výkonu vlastnického práva dle citovaného paragarafu, nebo by to zamítl? Je lepší podat hromadnou žalobu a proč? Děkujeme.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.