Vložil lake, 4. Červen 2011 - 18:40

Pane neinformovaný člene,
podle doslovného znění zákona by se měli počítat jednotliví vlastníci, bez ohledu na jejich spoluvlastnické podíly. Tuto změnu do § 15 odst. 2 ZoVB přinesl již zákon č. 103/2000 Sb. ze dne 25.04.2000.

Možná to zákonodárci mínili jako zákaz majorizace (pojistka proti prosazení vůle nadpolovičního vlastníka). Někteří ovšem tvrdí, že v textu jde o hrubý omyl zákonodárce, neboť v SVJ se vše rozhoduje podle spoluvlastnických podílů. Vyberte si sám.

Naprosto stejná formulace je navíc i v § 11 odst. 5 zákona (věta druhá). I o tom se vedou debaty. Jak to zákonodárci možná původně mysleli, se dá odhadnout z legislativního návrhu poslance Karla Šplíchala, který v roce 2001 (jako první poslanec) navrhl v Legislativní komisi parlamentu ČR změnu znění § 11 odst. 5 ZoVB:

"V § 11 odst. 5 se slova “vlastníků jednotek” nahrazují textem: “tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek za současného dodržení podmínky, že se jedná o vlastníky tří čtvrtin podlahové plochy jednotek."

Postupně (vícenásobným opisováním) zřejmě z návrhu zmizela druhá část věty, která má ovšem klíčovou důležitost. Viz Sněmovní tisk 863/3 ze dne 20. září 2001, Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení dne 19. září 2001.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.