Vložil lake, 21. Květen 2011 - 10:49

Privat5,

platila jste DVĚ ODDĚLENÉ částky ze dvou právních důvodů. Musíte tedy celkovou částku 5000 Kč rozčlenit na dvě "hromádky" a řešit každou zvlášť:
(1) zálohy na správu, údržbu a opravy domu podle § 15 odst. 2 ZoVB;
(2) zálohy na služby spojené s užíváním jednotky.
Do výdajů skupiny (1) lze zařadit i pojištění domu.

(1) Zálohy na správu
Povinnost platit tuto zálohu Vám vznikla v den, kdy Vám výbor nebo pověřený vlastník oznámil výši částky. Platíte se zpětnou účinností za dobu ode dne nabytí vlastnictví jednotky. Viz dokument z katastrálního úřadu, osvědčující Vaše vlastnické právo. Upozorňuji, že je bezvýznamné, kdy jste byt převzala či kdy jste se nastěhovala. Rovněž je naprosto bezvýznamný den podpisu kupní smlouvy.
Jestliže jste nabyla vlastnictví jednotky v jiný den nežli prvního dne v měsíci, měla jste za tento měsíc zaplatit pouze alikvotní (poměrnou) část zálohy.
Tyto přeplatky se zpravidla po skončení zúčtovacího období nevracejí - avšak zjistěte si, jaká pravidla platí ve Vašem SVJ. K vyrovnání přeplatku dojde jednoduše tak, že v některém dalším měsíci zaplatíte o to méně.

(2) Zálohy na služby
Odběratel či poskytovatel služeb je povinen provést vyúčtování a vypořádání záloh každému konečnému spotřebiteli odděleně. Za mimořádné vyúčtování v průběhu zúčtovacího období může požadovat uhrazení nákladů. Při vypořádání je samozřejmě povinen přihlédnout ke VŠEM zaplaceným zálohám na služby.
Opět Vám radím, abyste si zjistila pravidla ve Vašem SVJ: zda částka zaplacená navíc vlastníkem jednotky v daném měsíci se považuje za přeplatek záloh na správu, nebo za mimořádnou zálohu na služby.
K rozlišení nákladů mezi Vámi a předchozím vlastníkem jednotky se nemohu bez podrobnějších informací vyjádřit. Zpravidla rozúčtovatel dostává zaznamenané stavy měřidel a indikátorů v jednotce s podpisem prodávajícího i kupujícího včetně informace o dni, k němuž byla změna konečného sotřebitele uskutečněna. Tento den je zpravidla odlišný ode dne nabytí vlastnictví k jednotce.

Někteří rozúčtovatelé si zjednodušují život a dělí zúčtovací období mezi konečné spotřebitele po celých měsících. Takový postup vyžaduje souhlas prodávajícího i kupujícího. V tom případě si řeší kompenzaci za části přechodného měsíce kupující a prodávající sami mezi sebou, většinou podle pravidel obsažených v kupní smlouvě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.