Vložil FrantaF, 13. Březen 2012 - 14:44

Považuji za matoucí, srovnávat cenu dílku, nesprávné je také hovořit o ceně GJ, ale nebudu to rozvádět. Jednoznačný údaj o spotřebě je počet GJ. Srovnání počtu dílků nám poskytne pouze orientační porovnání spotřeby, ale dostatečně vyjadřuje zřejmý rozpor ve výsledných hodnotách spotřeby tepla. Pokud počet dílků za stejných podmínek klesl na polovinu, je nárůst počtu GJ zřetelně neodpovídající. Menší rozdíl by mohl být způsoben tím, že jste zapomněli odečíst GJ spotřebované na ohřev TUV. V našem SVJ dělala (před zateplením) spotřeba na ohřev TUV asi 40% spotřeby na topení. Ale ani v takovém případě by hodnoty neodpovídaly přirozené změně po zateplení budovy.

U nás jsme také po zateplení budovy. Mohu proto posloužit našimi údaji. Spotřeba GJ na vytápění klesla proti minulému roku o 35%, počet dílků klesl o 33%. Žádali jsme o úpravu teplotní křivky (ale vámi uvedené rozdíly by i bez úpravy nemohly vzniknout). Nulové náměry nemáme, nadměrně vysoké pouze asi u tří bytů z 96.

Doplňuji upřesnění k původnímu textu.

Uvědomil jsem si, že jsem pro případné zájemce o téma úspor ze zateplení podal neúplnou informaci, která může svádět k závěru, že se zateplení příliš nevyplácí. Uvedl jsem úspory posledního třetího kroku zateplení. Prvním krokem bylo zavedení regulačních ventilů a poměrové měření spotřeby tepla. Při srovnání se „sousedním“ stejným blokem klesla spotřeba GJ o 27%. Poté jsme vyměnili okna. Jejich stav byl takový, že jejich výměnu nebylo třeba zdůvodňovat úsporami a nezjišťovali jsme je. Teoreticky klesly úniky přes okna asi o 40%, ale vzhledem k poměru plochy oken k ostatním plochám se měly prakticky pohybovat nad 20%. Poslední krok (který jsem jediný uvedl), měl podle výpočtu snížit úniky přes vnější stěny asi o 60%. Po zohlednění úniků větráním se dal předpokládat pokles o 30 až 40%. Skutečný pokles spotřeby GJ proti předchozím dvěma rokům činil 35% a 40%. Víme, že by bylo vhodnější tato opatření soustředit, ale stav zanedbaného domu nedovoloval řádné plánování. Nutné a velké opravy měly vyšší prioritu, protože by jejich odklad znepříjemňoval bydlení všem obyvatelům domu. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.