Vložil lake, 23. Duben 2011 - 1:33

Paní kamoskaS,

znovu připomenu, co jsem napsal ve svém prvním příspěvku: způsob rozúčtování nákladů na službu „provozování výtahu“ se určí usnesením shromáždění. Je k tomu zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů (§ 11 odst. 4 ZoVB). Netřeba k tomu souhlasu všech.

Řekněme, že vlastníci výtahu uzavřou smlouvu, kterou pronajmou výtah konkrétní osobě. Tento nájemce se zaváže výtah svým jménem a na svůj náklad provozovat. Bude jej udržovat v provozuschopném stavu, včetně oprav, údržby, případných nutných rekonstrukcí či modernizací. Veškeré náklady na službu „provozování výtahu“ vyčíslí jako věcně usměrněné a bude je fakturovat Společenství vlastníků. (Je to tedy obdobný postup jako při pronájmu kotelny.)

Náklady na provozování výtahu budou tedy zahrnovat i náklady, které provozovatel vynaložil na úvěr a úroky z úvěru pro financování nutné rekonstrukce či modernizace výtahu. Půjde o krytí nutných nákladů vyplývajících z požadavků legislativy a norem.

Provozovatel (aby dostál svému smluvnímu závazku) si vezme bankovní úvěr na rekonstrukci výtahu a splátky zahrne do nákladů, které přeúčtuje společenství. Jinými slovy: vlastníci jednotek ve vašem domě se nebudou skládat na rekonstrukci výtahu; tu uhradí vlastníci ve vchodech 3 a 13 zvýšenou cenou služby po dobu splácení úvěru.

Přeúčtované náklady na zajištění služby bude SVJ rozúčtovat způsobem schváleným podle § 11 odst. 4. Předpokládám, že si schválíte, že obyvatelé vchodů jiných než 3 a 13 platí nula korun českých, neboť výtahy je jim zapovězeno užívat (viz znění vašich kupních smluv).

Kdo jezdí, ten platí.

Samozřejmě, že při rekonstrukci či modernizaci dojde k majetkovému obohacení spoluvlastníků výtahu, ovšem toto obohacení se daňově vyřeší až při ukončení nájemního vztahu s provozovatelem. Tento postup je v souladu s konstatntní judikaturou ohledně obohacení vlastníka při úpravách prováděných nákemcem bytu za trvání nájemního vztahu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.