Vložil lake, 30. Březen 2011 - 1:01

Paní Demlová,

jestliže má dojít ke změně vzhledu, pak se uplatní § 13 odst. 3 ZoVB: „Úpravy, jimiž se mění vzhled domu, může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech vlastníků jednotek.“

Je bezvýznamné, zda změnu vzhledu chce provést jeden vlastník, dva, nebo třebas 85% vlastníků. Souhlas všech je nezbytný. Bránit se můžete soudně.

Navíc podle § 103 odst. 1 písm. (h) Stavebního zákona nelze provést takovou úpravu bez ohlášení nebo stavebního povolení. Vzhledem k tomu, že se lodžie má zatížit přizdívkou, vidím to jednoznačně na stavební povolení s nutným posudkem statika. V tom případě platí:

Stavebník (není-li zároveň vlastníkem) je při podání žádosti stavebnímu úřadu povinen doložit „právo založené smlouvou provést stavbu“. To platí jak pro ohlášení stavby (§ 105 odst. 1 StavZ), tak pro stavební povolení (§ 110 odst. 2 písm. (a) StavZ). Soudím, že podpisy 85% vlastníků takovou smlouvou nejsou.

Má dojít prakticky ke změně lodžie na samostatnou místnost (která bude zřejmě společná, stejně jako lodžie, ze které vznikla???). To je zásah do vnitřního uspořádání domu, který vyžaduje souhlas všech (§ 11 odst. 5 ZoVB).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.