Vložil lake, 7. Březen 2011 - 9:19

Píšete, že okna jsou společnou částí domu. Z toho je třeba vyjít. Většinové hlasování o tom, že "... vlastníci jednotlivých jednotek složí na účet Společenství částku odpovídající ceně výměny oken v příslušné jednotce" bylo tedy absolutně neplatné pro rozpor se zákonem. Platná by byla pouze dohoda všech.

Vlastník, o němž píšete, je ze zákona pouze povinen platit zálohy na správu domu a pozemku ve výši stanovené shromážděním (§ 15 odst. 2 ZoVB) tak, aby jeho příspěvek odpovídal spoluvlastnickému podílu (§ 15 odst. 1).

Jestliže po něm žádáte příspěvek "na okna" vyšší nebo nižší, než by odpovídalo tomuto určení, nejedná se o oprávněný požadavek a on není povinen platit nic. Že dříve s tímto řešením souhlasil, je bezvýznamné: hlasování bylo absolutně neplatné, svůj dřívější souhlas s poskytnutím daru na účet společenství je oprávněn kdykoliv odvolat.

Nerozumným hlasováním o částce stanovené v rozporu s § 15 odst. 1 ZoVB se vlastníci jednotek připravili o možnost vymáhat dluh a zřídit zástavní právo k jeho jednotce podle § 15 odst. 3 ZoVB. Jedině zřízením zástavního práva lze zajistit, aby dluh "vázl na jednotce".

P.S. Dávejte příspěvkům srozumitelné názvy, pokud možno vypovídající o obsahu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.