Vložil Pavel, 27. Únor 2011 - 12:57

Ardjuno,

mnoho jiných podkladů než důvodová zpráva není.

V důvodové zprávě se uvádí:

"K § 18

Nejčastěji ukládaným trestem právnické osobě by měl být trest peněžitý. V souladu s navrhovanou úpravou téhož druhu trestu v trestním zákoníku se navrhuje, aby peněžitý trest byl uložen v denních sazbách, přičemž denní sazby jsou v případě právnických osob přiměřeně zvýšeny oproti sazbám u osob fyzických. Při ukládání tohoto trestu se zdůrazňuje to, co je v obecné rovině vyjádřeno již v § 14, tj. povinnost soudu při ukládání tohoto trestu přihlédnout k majetkovým poměrům právnické osoby tak, aby se nejednalo v konkrétním případě o trest likvidační."

Z toho dovozuji, že zejména u SVJ by se jednalo o trest peněžitý. Některé jiné tresty ani nejsou možné. Navíc u SVJ a BD je uložený trest lehce vymahatelný.

Na druhé straně by udělení trestu nemělo být likvidační, jak uvádí důvodová zpráva.

Ale už jsem zažil řadu právních předpisů, kdy se o důvodové zprávě tvrdilo, že není součástí právního předpisu a důsledně se uplatňoval pouze jazykový výklad.

Odpovědi, které jste si sám na Vaše 2 dotazy učinil, jsou podle mne správné.

Denní sazba za nevedení účetnictví za 2 roky 730 tis.

Pokud nový výbor nedá do pořádku binec po starém výboru, tak je odpovědné stále stejné SVJ. To je v oblasti životního prostředí dokonce uvedeno v nějakém materiálu, který souvisí s tímto návrhem zákona.

Pokud povedete účetnictví a nebudete poslouchat názory jakési Účtařky a dalších laiků v oblasti účetnictví, tak by se Vám nemělo nic stát.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.