Vložil lake, 4. Březen 2011 - 5:41

Pane Rondziku,

domy připojené ke společné výměníkové stanici jsou pro účely rozpočítání nákladů jediným odběrním místem a jedinou zúčtovací jednotkou ve smyslu vyhlášky 372/2001 Sb..

Rozdělení nákladů mezi topení a ohřev vody se nejlépe provede měřením (kalorimetr na vstupu do ohřívače TUV). Není-li, pak změřit spotřebu tepla k ohřevu a cirkulaci vody mimo topné období. Poslední možnost (dělit na 40+60%) je náhradní nepřesný způsob.

Náklady na ohřev TUV se dělí jak popisujete: základní složka podle podlahových ploch zúčtovací jednotky, spotřební složka podle náměrů vodoměrů u konečných spotřebitelů.

Náklady na topení se dělí mezi konečné spotřebitele rovněž podle vyhlášky 372/2001 Sb.: základní složka se přiřadí podle započitatelných podlahových ploch místností zúčtovací jednotky, spotřební složka podle korigovaných dílků indikátorů (po korekcích na výkon tělesa, upevnění indikátoru a polohu místnosti).

Pokud ovšem odběrní místo se skládá z budov s odlišnými tepelně-technickými vlastnostmi (např. po zateplení některé z budov), jde o situaci, kterou vyhláška 372/2001 Sb. neumí vyřešit. Nelze proto náklady na vytápění stanovit podle ní; vlastníci zateplené budovy by byli neúměrně zatíženi průměrnou základní složkou za celé odběrní místo. Není-li možno instalovat podružné kalorimetry pro všechny domy, lze postupovat tak, jak píšete - prvotní rozdělení nákladů topení mezi domy proběhne podle náměrů indikátorů. K tomu je ovšem nutno dodržet následující pravidla:
indikátory musí být shodné ve všech domech (shodný typ jednoho výrobce),
náměry indikátorů se použijí po korekcích na výkon tělesa a na způsob upevnění indikátoru, avšak bez korekcí polohy místností (tato korekce se uplatní následně, při dělení nákladů uvnitř domu na jednotlivé jednotky).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.