Vložil lake, 28. Únor 2011 - 7:12

Pane Rodiku, něco je špatně. Například naše měrná spotřeba tepla pro ohřev teplé vody (TUV) je 0.275 GJ/m3, podle měření mimo topné období (trubky měď, izolace pěnová Mirelon, cirkulace 24 h/den).

Podívejte se, zda nedochází při meziročním zvyšování spotřeby tepla na ohřev TUV zároveň ke SNIŽOVÁNÍ spotřeby tepla na topení. Pokud ano, problém je nejspíše v nesprávném rozdělení celkového odebraného tepla na část k topení a část k ohřevu.

Jestliže se zvyšuje obojí, může jít o vadu hlavního (fakturačního) kalorimetru, nebo o chybné rozdělení tepla mezi Váš a druhý dům.

Porucha vodoměru TUV na vstupu do ohřívače může vést k podcenění celkového objemu dodané TUV. Měrná spotřeba tepla na ohřev vody pak nevysvětlitelně vzrůstá, když do výpočtu je dosazován nižší objem nežli skutečně proteklý ohřívačem.

Dále: Píšete, že cena SV a TUV ve vyúčtování je rozdílná. To může nastat, pokud se rozúčtovatel spoléhá na měření objemu TUV pomocí diferenčního vodoměru na vstupu do ohřívače. SV pak dopočítává jako rozdíl
(náměr hlavního vodoměru) − (náměr na vstupu do ohřívače TUV)
Odchylky obou vodoměrů se kombinují, takže tímto postupem zpravidla vycházejí odlišné ceny SV a TUV. Tomu je možno se vyhnout tak, že náměr na vstupu do ohřívače bude rozúčtovatel ignorovat a rozdělení spotřeby studené a teplé vody pro dům provede podle součtů náměrů bytových vodoměrů SV a TUV.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.