Vložil Vladimír Janál (bez ověření), 22. Únor 2011 - 18:15

Zdravím vás! Pokud dostáváte různá „podání“ jako zástupce právnické osoby, doporučuji vám tento postup:

  • nejprve si opatřete znění historické vyhlášky č.150/1958 Sb., o vyřizování podnětů, oznámení a stížností občanů (její platnost dosud nebyla zrušena – alespoň jsem její zrušení nikde nenašel). S obsahem se seznamte a každé podání vyhodnoťte z věcného hlediska, zda se jedná o podnět, oznámení nebo stížnost;
  • pokud budete opravdu přesvědčena o bezdůvodnosti nebo neoprávněnosti podání kohokoliv, tak to dotyčné osobě klidně sdělte, že jste jej po provedeném prošetření vyhodnotila jako bezdůvodné nebo neoprávněné.

Výhodné je, pokud svoje stanovisko dokážete opřít o ustanovení nějakého obecně platného předpisu nebo normy (zákona, vyhlášky, stanovy, domovní řád, požární řád apod.);

  • směřuje-li podání proti statutárnímu orgánu SVJ, oznamte dotyčné osobě, ať využije shromáždění vlastníků jako nejvyššího statutárního orgánu a svoje představy nechť zde přednese s doporučením, jaká opatření mají být na této úrovni přijata ke zlepšení stávajícího stavu. Vám totiž pak nenáleží se takovým podáním vůbec zabývat.

Snad vám toto stručné doporučení pomůže řešit jednání s kverulantem. Pak je zde ještě možnost dotyčné osobě doporučit návštěvu psychiatra, ale to vám nedoporučuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.