Vložil Vosobně, 16. Leden 2011 - 10:24

K příspěvku admina

Na rozdíl od Vašeho názoru považuji § 1135 dobře promyšlený, který si elegantně poradil s ne zcela vyhovujícím řešením (jak je popsáno v důvodové zprávě), kdy z moci zákona vznikaly právnické osoby a zároveň byly zaznamenány případy, že si vlastníci jednotek tento stav neuvědomují nebo jsou k němu lhostejní, neřídili se vzorovými stanovami společenství stanovenými nařízením vlády, leckdy svolávají první shromáždění společenství až dlouhou dobu po vzniku společenství a činnost těchto společenství se mnohdy vyvíjí dosti živelně; zaznamenány jsou i případy faktického řízení společenství realitními kancelářemi zajišťujících pro společenství správcovskou činnost.

Zásadní změna je totiž v tom, že SVJ nemá nadále vznikat ze zákona, nýbrž zakladatelským právním jednáním. Proto není lhůta k založení určitá a bude zcela záležet na vlastnících, kdy SVJ založí. Ničemu to nevadí, nebudou-li vlastníci se založením SVJ pospíchat, uplatní se pro právní poměry spoluvlastníků domu a vlastníků jednotek obecná ustanovení o spoluvlastnictví, která jsou pro vlastníky jednotek méně komfortní než u SVJ a navíc budou vlastníci nuceni k založení SVJ blokací převodů vlastnického práva k jednotkám.

K příspěvku rivra

Na základě výše uvedeného nelze požadovat založení SVJ, jak uvádíte ve Vašem návrhu „ nejpozději v den vzniku vlastnického práva k páté převedené jednotce“.

Nebylo by správné ani znění „nejpozději po vzniku vlastnického práva k páté převedené jednotce“, protože v domě s pěti jednotkami mohlo dojít k méně než pěti převodům, a v tom případě by nebyla zajištěna blokace dalšího převodu jednotky, protože by blokaci zajistil až pátý převod. Proto se v návrhu hovoří o první převedené jednotce.

K příspěvku PeDuPles

Váš návrh,“ že SVJ vznikne k datu doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce (v návrhu tuším nazýváno „veřejný seznam“), poslednímu z účastníků převodu první převáděné jednotky v budově.“ je v rozporu s novým pojetím zákona, že SVJ nemá nadále vznikat ze zákona, nýbrž zakladatelským právním jednáním.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.