Vložil lake, 27. Prosinec 2010 - 19:34

Paní Lidmilo,

píšete, že jste obtěžována hlukem ze sysytému odsávání, který je napojen na Váš byt. Jedná se tedy o hluk technického vybavení domu, které je pevně spojeno s konstrukcí objektu.

Při posuzování hlukového zatížení se postupuje podle nařízení vlády č. 502/2000 Sb. v platném znění. Způsob měření, výpočtu a uplatnění korekcí je pro laika komplikovaný a je dán normami. Podrobnosti o měření by Vám sdělila krajská hygienická stanice.

Pomůže změna odsávání na individuální (ventilátory se zpětnou klapkou v bytech), nebo snížení otáček elektromotoru, nebo si v digestoři nainstalujte ručně ovládanou uzavírací klapku. Pokud ze strany SVJ není ochota k řešení, postupujte právní cestou.

Jsou-li překročeny přípustné hodnoty hluku, jde o hygienickou závadu. Může být udělena pokuta a lze se navíc domáhat nápravy podle § 417 odst. 2 Občanského zákoníku. Rušitel má povinnost provést opatření k odstranění hrozící škody na zdraví.
Jde-li o obtěžování hlukem nepřekračujícím zákonný limit, můžete se dožadovat nápravy podle § 127 ObčZ (obtěžování imisemi). Vlastníkovi či provozovateli technického zařízení stavby může být uloženo soudem, aby se zdržel obtěžování hlukem nad míru obvyklou. Jak toho dosáhne je na něm.

Pro Vás je důležité, že proti hlukovým imisím se lze bránit i v případě, kdy hygienické hlukové limity v bytě nejsou překročeny, nebo se jedná o hluk nespadající pod hygienický dohled. Nejvyšší soud vyslovil, že "právně významným obtěžováním (imisí) může být i takové obtěžování, které sice nepřekračuje limity stanovené obecně závazným právním předpisem, ale překračuje míru obvyklou v daném místě, a to s přihlédnutím k míře dané v jiných obdobných místech".
Viz rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 30. srpna 2007, sp. zn. 22 Cdo 2808/2007.

Ve vašem případě by soud zřejmě zkoumal, zda hluk odsávání ve Vašem bytě je vyšší než je obvyklé v obdobných bytech, nebo v ostatních bytech Vašeho domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.