Vložil lake, 24. Listopad 2010 - 10:59

Pan Vašek cituje ze své smlouvy o převodu jednotky: "... společné části budovy nemohou být samostatným předmětem právních vztahů".
Tato formulace je nesmyslná a smlouva o převodu jednotky je v této části zřejmě neplatná pro rozpor se zákonem o vlastnictví bytů a s Občanským zákoníkem.

ZoVB takovýto zákaz neobsahuje. Naopak se výslovně zmiňuje o tom, že společné části mohou být předmětem právních vztahů, viz § 9a odst. 1 ZoVB:
"Společenství je oprávněno činit právní úkony, především uzavírat smlouvy ve věcech předmětu své činnosti podle tohoto zákona, zejména k (...) nájmu v případech nájmu společných částí domu."
Platí to o pronájmu společných místností a prostorů domu, rovněž při pronájmu kotelny nebo části fasády či plochy střechy pro umístění reklamního zařízení nebo antény telefonního operátora.

Obdobně podle § 118 odst. 1 ObčZ platí, že "předmětem občanskoprávních vztahů jsou věci, a pokud to jejich povaha připouští, práva nebo jiné majetkové hodnoty.".
I když společné místnosti, prostory či kotelnu nebudeme považovat za "věc", mohou být pronajaty jako "jiné majetkové hodnoty" a stávají se tak samostatným předmětem právních vztahů.

Namátkou ještě uvádím práva třetích osob týkající se místností, prostorů a technických zařízení domu podle § 13 odst. 6 ZoVB (sem spadají např. kotelny, výměníkové stanice, kryty civilní ochrany, prádelny, sušárny a zařízení provozní povahy). Práva a povinnosti třetích osob, týkající se těchto prostorů a zařízení, se nijak neváží na vlastnictví jednotek v domě. Jako příklad takových právních vztahů lze uvést právo nájemce bytu používat společnou sušárnu a prádelnu, zákonné právo telekomunikační společnosti vést vedení uvnitř domu, atd.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.