Vložil Helmetová (bez ověření), 20. Leden 2011 - 19:27

Dobrý den, díky za příspěvek. Dle mého názoru se nařízení vztahuje jen na odkouření pro „klasické atmosferické“ spalování, neplatí tedy pro spotřebiče které si „komínem“ současně ke spalování nasávají vzduch, např. wavky nebo turbokotle. Dle přílohy č.1 nařízení vyplývá povinnost kontroly a čištění min. 1× ročně pro všechny typy paliv (do 50kW), tedy i pro plyn. Výhodou u TP (např. krby) je, že čištění si může dělat vlastník svépomocí. Ovšem i proto máme problém zadávat a hradit čištění všech komínů ze společných prostředků.

Vaše řešení úhrady kontrol z „FO“ by u nás určitě někteří vlastníci napadli. Jako zásadní vnímám otázku vlastnictví. Pokud je komínová vložka součástí vlastnictví jednotky, nemělo by její kontrolu a čištění SVJ nijak hradit.

Na druhou stranu mohou vlastníci PP spotřebičů argumentovat, že jde o kontrolu a čištění „dvousložkového“ komína (vnější složka komína je společná) a pokud budeme čistit jen společné „jednosložkové“ komíny, zvýhodňujeme určité vlastníky, což je asi pravda.

Kominík po těchto otázkách na vás bude koukat jak na blázna. No, jeden by se z toho zbláznil…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.