Vložil Helmetová (bez ověření), 19. Leden 2011 - 19:55

Dobrý den,

dovolím si využít toto vlákno, neboť mám podobný dotaz k vlastnictví spalinové cesty s ohledem na kontrolu komínů dle nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

Jedná se o SVJ v poměrně starém domě s bytovými jednotkami a přízemním nebytem. Komíny byly tedy vybudovány klasicky pro topení tuhými palivy v dostatečném počtu pro každý byt. Prohlášení vlastníka budovy pod společnými částmi budovy uvádí „komínová tělesa včetně příslušných součástí“. Komínovým tělesem osobně rozumím právě tu část zdiva domu se svislými resp. stromečkovými šachtami. Jeho příslušnými součástmi jsou pak např. hlavice komínů na střeše, kontrolní (vymetací) dvířka, uzávěry sopouchů atd. Nebyt má zvláštní třísložkové odkouření vedené po fasádě, nejde tedy fakticky vůbec o komínové těleso.

Máme ovšem v našem SVJ problém rozhodnout, zda do součástí komínového tělesa patří i spalinové vložky [většina komínů je použita právě s vložkou pro spotřebič na plynná paliva]. Tyto vložky si totiž jakožto součást lokální topné soustavy většinou financovali vlastníci sami a vůbec o nich shromáždění SVJ nerozhodovalo. Dle mého názoru se navíc funkčně nedají považovat za součást původního komínového tělesa (vložku odebereme a komínové těleso zůstává a lze nadále používat např. pro TP).

Jde nám teď ale o úhradu za povinnou kontrolu komínů. Zejm. kdo jí objednává, v jakém rozsahu a kdo nese její náklady, pakliže se v našem SVJ vyskytují případy užívání komína přímo bez vložky pro topení tuhými palivy, užívání komína s vložkou pro plynná paliva, případně ještě jsou některé komíny využívány pro vzduchotechniku a odtah digestoří. Dřívější vedení SVJ toto neřešilo a kontrolu všech spalin. cest až ke spotřebičům vlastníkům účtovalo jako službu podle počtu používaných komínů v jednotce (ovšem bez platného usnesení shromáždění a s podivnými počty). Na tomto jsme se bohužel nedohodli a stojíme tedy před výše nastíněným dilematem, zda např. hradit ze spol. prostředků jen kontrolu přímo používaných komínů (na TP), nebo kontrolu všech komínů=spalin. cest (TP i PP) jako společných částí domu, případně veškerou kontrolu komínů=spalin.cest nechat na vlastníky.

Díky za vaše poznatky a zkušenosti v této oblasti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.