Vložil lake, 13. Listopad 2010 - 8:40

Katko,

popisujete problémy s hospodařením ve Vašem SVJ. Nelíbí se Vám způsob nakládání se zálohami na správu domu a ptáte se, jak se můžete bránit.

Podle § 9 odst. 11 ZoVB "výbor nebo pověřený vlastník rozhodují o věcech spojených se správou domu, pokud si rozhodnutí v těchto věcech nevyhradí shromáždění". Způsob rozhodování ve výboru zákon neřeší, to určují stanovy.

Podle § 11 odst. 5 ZoVB "jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. "

Ustanovení § 11 odst. 5 o povinném získání souhlasu je kogentní (nelze se od něj odchýlit ani stanovami, ani dohodou). To je považováno za nepraktické zejména u drobných neplánovaných oprav. Zákon však nijak neomezuje možnost získat tento souhlas dodatečně: výbor po ukončení roku předloží shromáždění ke schválení seznam proběhlých akcí a výdajů na ně. Pokud by tak výbor neučinil, šlo by o porušení zákona; možným "trestem" může být odvolání členů výboru.

Musíte si tedy napřed zjistit, co vaše stanovy říkají o dělbě pravomocí mezi výborem a shromážděním. Bývá v nich uvedeno generální oprávnění statutárního orgánu rozhodovat samostatně o akcích oprav a údržby (§ 11 odst. 5) do určité výše částky. Teprve akce nad tento limit by měly být PŘEDEM projednány a schváleny tříčtvrtinovou většinou všech vlastníků jednotek.

Zjistěte si podle stanov a zápisů ze shromáždění, zda váš výbor porušil v některém konkrétním případě svou pravomoc či nikoliv. Teprve pak bude mít smysl řešit otázku zda a jak se můžete bránit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.