Vložil lake, 20. Červenec 2011 - 4:43

Právník (bez ověření) napsal: "... do pravomocí společenství vymezených § 9 a 9a ZoVB nepatří správa, opravy a údržba pozemku, neboť tam není vyjmenován.".

Právník (bez ověření) se mýlí. Zřejmě se domnívá, že "do pravomoci" ZoVB spadají pouze záležitosti, které jsou v ZoVB taxativně vyjmenovány. Není tomu tak. ZoVB žádný takový taxativní výčet neobsahuje (a ani by to nebylo prakticky možné).

Jistě se shodneme, že podle ZoVB se řídí správa, opravy a údržba společných částí domu. Společné části domu jsou definovány v ustanovení § 2 písmeno (g) ZoVB. Toto ustanovení však neobsahuje jejich taxativní výčet, nýbrž výčet demonstrativní (příkladmý). Předmětem správy domu mohou být tedy i jiné věci nežli ty, které jsou v § 2 písm. (g) výslovně uvedeny.

Zejména je v definici společných částí významná tato věta: "... dále se za společné části domu považují příslušenství domu (například drobné stavby) a společná zařízení domu (například vybavení společné prádelny),"

Co je příslušenství (domu) definuje Občanský zákoník. Podle § 121 odst. 1 ObčZ "(p)říslušenstvím věci jsou věci, které náleží vlastníku věci hlavní a jsou jím určeny k tomu, aby byly s hlavní věcí trvale užívány."

Z uvedných ustanovení plyne, že společnou částí domu je jakákoliv věc nemovitá či movitá ve vlastnictví vlastníka domu, která je jím určena k trvalému užívání s domem. Takovou společnou věcí je nepochybně i pozemek označený parcelním číslem a uvedený v Prohlášení vlastníka budovy a v kupních smlouvách jako "věcně příslušný k domu".

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.