Vložil Franc79 (bez ověření), 30. Listopad 2011 - 23:01

Oficiálně jde o odměnu za funkci člena statutárního orgánu, což není druhem práce ve smyslu ustanovení § 29 odst. 1 písm. a) Zákoníku práce a za tuto činnost ti náleží odměna, neboť „Člen statutárního orgánu vykonává podle § 566 odst. 1 obchodního zákoníku svou funkci za úplatu. Příjem člena statutárního orgánu je daněn podle Zákona o daních z příjmů. Jedná se o příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky fyzických osob podle § 6 zákona. U příjmů členů statutárního orgánu nelze uplatnit srážkovou daň, pokud příjem za kalendářní měsíce nepřesáhne 5000 Kč.“

Jednoduše řečeno, příjem je třeba přiznat v DP2011, neboť se na SVJ/BD nevztahuje odst. 10b §6 O daních – funkčních požitcích, kt. se nedaní, nebo´t se SVJ/BD zřejmě nedá považovat za orgán „územní samosprávy, státních orgánech, občanských a zájmových sdruženích, komorách a v jiných orgánech a institucích.“.

Zdravotní pojištění: pokud člen statutárního orgánu není současně zaměstnancem společnosti, nepatří do okruhu pojištěných osob a z odměny za tuto funkci se pojistné na sociální zabezpečení neodvádí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.