Vložil lake, 1. Listopad 2010 - 12:29

Nikoliv, správce vám neradí dobře.

Tvrdit, že v neodkladném případě napřed svolám shromáždění a budu se snažit získat 50% hlasů - to je nesmyslná rada. Nastane-li skutečně mimořádná situace vyžadující neodkladný zásah (havárie či jiná hrozící škoda), pak podle § 415 Občanského zákoníku "každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí".

V takovém případě bude výbor nejspíše napřed konat v rámci své pravomoci a teprve pak (dodatečně) požádá o schválení svých kroků shromážděním, bude-li to nutné. Uznávám, že někdy může být obtížné předem rozeznat, která situace je spojena s "hrozící škodou".

Kvórum ke schválení jste uvedla dobře (75%, nikoliv 50%), což ovšem je dáno přímo zákonem o vlastnictví bytů. Že je ve vašich stanovách opsáno totéž je nedůležité. Rozumným postupem je schválit výboru předem všechny činnosti oprav a údržby do určité částky (řekněmě 20000 Kč za jednotlivý případ), a to ve stanovách nebo usnesením shromáždění. Ono je nepraktické schvalovat každou výměnu žárovky na chodbě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.