Vložil FrantaF, 10. Leden 2012 - 19:33

Tato diskuze je již mrtvá a proto si dovolím doplnit ještě několik poznámek k vašim vyjádřením. Měl byste před psaním nejdříve trochu přemýšlet. Píšete, že nemůžete využívat diskuze k prezentaci firmy, ale tím co jste uvedl, jste na vaši firmu leccos prozradil. Říkáte, že umíte z dat zjistit, „kdo se oženil, kdo má malé děti, komu naopak dospívají, kdo zemřel nebo se rozvedl“. S výpočtem spojujete „mnohastránkové výpočtové algoritmy“, požadujete pro konečného spotřebitele „jednoduché výpočty na úrovni trojčlenky a přímé a nepřímé úměry“. Vypadá to, že naznačujete, velikou náročnost vaší práce. Chápu složitost výpočtů, které potřebujete pro zjištění „svatby, stáří dětí, rozvodů atd.“ vašich klientů a jistě bych se o to nepokoušel, ale vím, že pro výpočet rozdělení spotřebovaného tepla stačí ony „jednoduché výpočty na úrovni trojčlenky a přímé a nepřímé úměry“. Mnoho konečných spotřebitelů, kteří mají zájem, by je také vypočítalo, pokud jim poskytnete všechny vstupní údaje. Složitější je eliminace překročení limitů spotřeby na jednotku plochy. Není zcela přesně ve vyhlášce definováno rozdělení „přebytků“ a „nedoplatků“, takže je v některých případech interpretováno odlišně. Případy vybočení hodnot mimo limit jsou projevem chyby, kterou bychom měli hledat a eliminovat jinde než ve výpočtu. Ale o tom jsem již psal.

Jsou dvě problematické a zásadní podmínky pro dosažení správných výsledků rozdělení nákladů. Spolehlivé měření spotřebovaného tepla, reálné redukce pro zvýhodnění bytů a také správné nastavení otopné soustavy, aby odpovídala vlastnostem budovy. Tyto jsou právem předmětem sporů a kritiky těch, kteří skutečně chápou problematiku rozdělování nákladů na teplo (mnozí se bohužel omezí pouze na demagogické odsouzení celého měření).

Vyzvedáváte důležitost „komunikace s lidmi“. Příprava měření je období, kdy je žádoucí se zákazníky jednat. Pokud jste nuceni komunikovat se zákazníky průběžně, může jít také o zastírání pravé příčiny jejich reklamací, pokud se náprava nedaří. Pochybuji, že by byli zvědaví, kdo se právě oženil, nebo rozvedl.

Podle mého názoru by se seriozní diskuze se neměla zabývat rozdělením tepla jako celku, ale samostatně oblastí měření spotřebovaného tepla, stanovení redukcí pro zvýhodnění bytů a snad také potřebou správně nastavené soustavy rozvodu tepla. Tam jsou skutečné příčiny nepřesných výsledků rozdělení, pokud k nim dochází. Výpočet je naopak jediný prvek procesu dělení nákladů na teplo, který není problematický, ani složitý a každá chyba v něm se dá snadno odstranit. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.