Vložil Šárka (bez ověření), 14. Listopad 2010 - 10:38

Pane Franto, ano je to pořád stejná Šárka i stejný rok.

V tom prvním případě jsem v reakci na jiný příspěvek uváděla měrnou spotřebu z vyúčtování tepla, kde se uvádí pouze podlahová plocha vytápěných prostor (tj. místností s radiátory), aby to bylo srovnatelné s údaji kolegy. Např. naše byty 3+1 mají celkovou velikost cca 78 m2, ale vytápěná plocha v nich pouze cca 55 m2. Celkem je to přes 6000 m2 vytápěné plochy (přesná čísla se mi teď nechce hledat).

Poté se zde rozvinula diskuze jakou plochu vlastně uvádět, aby údaje byly srovnatelné – pouze vytápěnou nebo celkovou, která se uvádí např. při výpočtech tepelných ztrát domu nebo v energ. auditech.

Vy jste se zmínil o en. auditu, proto jsem uvedla ekvivalentní údaj z našeho domu počítaný podle spotřeby v roce 2009 a celkové podlahové plochy v domě (tj. vytápěná plocha PLUS koupelny, WC, chodby v bytech i mimo ně a další společné části domu). Tato celková plocha činí něco přes 10.000 m2. Spotřeba je stále stejná, ale výsledek je jiný.

V průměru máme opravdu celkovou spotřebu velmi hezkou a naši vlastníci jsou s výší nákladů spokojeni. Ale stále nám v domě zbývá asi 20 bytů, jejichž vlastníci neuznali za vhodné vyměnit si okna, a to někteří z nich ani na severu !!!, a ti nám tu průměrnou spotřebu silně zvyšují. (Několik nevyměněných oken na jihu, před nimiž jsou lodžie, zas až tak velký problém není, zejména v případě, kdy ty lodžie jsou zasklené.)

Tito vlastníci s nevyměněnými okny teď nejsou finančně motivováni k tomu, aby investovali do vlastního majetku, protože jejich náklady jsou uměle snižovány limitem 140%. Ten dolní limit nikoho netrápí, protože v našem případě jde o zanedbatelnou částku.

Účelem mých příspěvků v této diskuzi bylo poukázat na to, že pokusy o jiný způsob účtování než podle spotřeby jsou kontraproduktivní, protože nemotivují k racionálnímu chování.

To je ostatně prokázáno zkušenostmi z mnoha domů, v nichž byly instalovány pouze poměrové indikátory, ale nebyla zde provedena žádná další opatření (ani termo-ventily). I v těchto domech se celková spotřeba snížila, přestože pro to nebyl žádný fyzikální důvod (tepelné ztráty ani zisky se nezměnily). Důvodem snížení byla pouze finanční motivace k racionálnímu chování.

Já osobně jsem přesvědčena, že prvořadým problémem, který je třeba řešit, je CELKOVÁ SPOTŘEBA DOMU. Teprve pak bychom se měli zabývat sekundárními problémy – čím budeme topit a jak budeme rozdělovat náklady na topení.

Šárka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.