Vložil Mlha (bez ověření), 10. Listopad 2010 - 0:52

Rád bych přispěl pár poznatky z měření tepla v našem domě. Začali jsme měřit před čtyřmi lety, používáme dvoučidlové indikátory Metra odečitatelné přes infraport. První rok po měření se vyrojilo mnoho stížností a plno lidí tvrdilo „já předsi větší spotřebu než soused nemohu mít“. Naštěstí indikátory ukládají nejen spotřebu, ale lze z nich vytáhnout i průměrnou, maximální a minimální teplotu na radiátoru i v bytě. Tím bylo zjištěno, že nejvyšší náměry jsou v bytech kuřáků a důkaz byl jasný, maximální a minimální teplota radiátoru byla stejná tedy radiátor jel na plný pecky celou zimu. Dále se podivila i jedna paní co byla přes zimu u dcery a opoměla zavřít dveře na balkón. Když byla na tuto skutečnost upozorněna telefonicky, řekla „že se přese kvůli takové blbosti nebude vracet“. Dále bych rád podotknul, že jsme se na schůzi dohodli, že okna si každý opraví sám ve vlastní režii a nebudeme zvyšovat příspěvky do fondu oprav. A výsledek? Na teple jsme nakonec ušetřili více jak 40%, kuřáci se naučili chodit kouřit na bolkón, většina lidí si okna nechala spasovat truhlářem a nafrézovat silikonové těsnění. Tedy zkušenosti jen pozitivní.

A teď bych měl na znalé pár otázek:

  1. náš činžák je postaven tak, že uprostřed je chodba a pak výtahová šachta. Byty jsou po obou stranách schodiště a sousedí s chodbou a vedlejším číslem popisným. Jak chcete zohlednit to že se teplo nekrade sousedovi z domu, ale sousedovi „přespolnímu“?
  2. jak by donutila denostupňová metoda kuřáky omezit nadměrné větrání?
  3. jak chcete motivovat lidi utěsnit okna, když to pak neuvidí na konečném vyúčtování?
  4. v domě se netopí jen ústředním topením, např. většina lidí si při rekonstrukci koupelen instalovala teplou (elektrickou) podlahu, soused má elektrický krb (takový ten kýč) ale vytopí mu celý pokoj a radiátor má celou zimu vypnutý, jak zohledníte toto v denostupňové metodě?

Když se dělalo výběrové řízení na způsob měření, tak jsme dostali i nabídku na ty denostupně. Tenkrát jsme tuto metodu zavrhli proto, že instalace měřičů nenostupňů stála 7× více než instalace indikátorů tepla. Nyní vidím, že indikátory tepla byla správná volba, neboť donutily lidi neplýtvat a o to jde především.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.