Vložil FrantaF, 8. Listopad 2010 - 9:54

Paní Šárko. Věřím tomu, že v zatepleném domě nemusí teplota v bytě s trvale vypnutými radiátory poklesnout pod 19°C, ovšem pouze za předpokladu, že je byt vytápěn sousedními byty. Díky zateplení je nižší únik. Pokud uzavřou radiátory všechny byty, přiblíží se (za dlouhou dobu) teplota v bytech až k průměru venkovní teploty.

Píšete: „Problém s uzavíráním radiátorů jsme vyřešili informováním a přesvědčováním vlastníků/nájem¬ní­ků, že zbytečně uzavírat ventily na radiátorech nemá smysl ani finanční efekt“. Později naopak: „Já sama zapínám radiátory ve svém bytě zcela výjimečně, a přesto mám trvale teplotu minimálně 23°C na severu a 24°C na jihu“.

Z toho vyplývá, že jste problém nevyřešili, protože výzva „nezavírat“ nepadla na úrodnou půdu. Sama si možná neuvědomujete, že z těch 23,5°C, nejméně 4,5°C (23,5–19) získáváte ze sousedních bytů. Jinak řečeno, 25% nákladů hradí sousedé. Pak máte samozřejmě podprůměrnou spotřebu. Pokud je těch uváděných 30% průměru na m2 a zvednou to na 60%, je to v pořádku. Není tedy pravda, jak píšete, že „stanovený maximálně přípustný rozdíl +/-40% je zbytečný“, kdyby nebyl, zaplatila byste méně.

Mnozí mě budou označovat za puntičkáře, ale píši proto, že ve svém příspěvku obhajujete „radiátorovou“ metodu měření a přitom uvádíte argumenty, které svědčí spíše proti jejímu využití. Naopak Váš příspěvek správně upozornil na to, že zateplení značně sníží úniky tepla z bytu, což návazně sníží i nepříjemné projevy prostupů mezi jednotlivými byty. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.