Vložil lake, 27. Říjen 2010 - 8:48

Pane Doležale, moment: Vy bydlíte v onom SVJ a víte přesně, že všichni čtyři vlastníci bytů si už vzali hypotéky na své byty? Nebo to zde píšete jen tak? Vaše odlišení rodinného domu od vlastnictví jednotky je nepřípadné: obojí jsou nemovitosti, o které se vlastník má starat.

Spíše se domnívám, že mimo realitu jste naopak Vy. Vynakládání nákladů na společnou nemovitost v rámci oprav a údržby je zcela v kompetenci vlastníků jednotek. Stanovení výše záloh není "důležitou záležitostí", kterou by byl oprávněn řešit soud (usnesení Nejvyššího soudu 28 Cdo 3246/2007). Rozhodnutí se přijímají v SVJ tříčtvrtinovou většinou hlasů (bylo přijato), rozhodnutí o zálohách na správu nadpoloviční většinou (rovněž bylo přijato).
Tři čtvrtiny vlastníků se nemohou stát rukojmími jedné neplatící čtvrtiny.

Pokud nemajetní vlastníci jednotek sktečně mají hypotéky a nenajdou potřebných 70000 Kč, ani neprojeví ochotu věc řešit splátkovým kalendářem, bude to pro ně horší: zbývá jen "silové řešení" - natvrdo přes soud a požádat o zřízení zákonného zástavního práva podle § 15 odst. 3 (má v případě uspokojení ze zástavy přednost před jakoukoliv dohodou s bankou).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.