Vložil rivr, 27. Říjen 2010 - 18:15

paní Halámková – dle reakcí čtenářů na to jak to děláme u nás – zřejmě to děláme chybně.


Nejsem právník, může tedy prosím někdo vysvětlit co přesně znamenají slova: „platná a účinná“ jak samostatně tak ve slovním spojení – vůči třetím stranám? Měli jsme u nás za to, že to

PLATNÁ = okamžikem volby – ZoVB §9 odst.12 ÚČINNÁ = okamžikem přepisu v OR – ObchZ §27 ..

Pokud tedy skutečně slovní spojení platná a účinná – znamená 2 ne-totožné okamžiky v čase – mající jiné než zde uvedené významy – pak jaké? (především prosím ve vztahu k třetím stranám jak je uvedeno v ObchZ (část.I hlava III.) – kterým se ale SVJ neřídí (ZoVB §10) – jak napsal p.Lake)

(V usnesení se Shomáždění z volby nového Výboru nemáme nic ani o platnosti ani o účinnosti – již dříve označené jako „odpovědnosti“ A pokud to NENÍ „osvědčeno“ zápisem v OR (ani po 60-dnech ZoVB §10 o.2 + 5-dní na rozhodnutí o zápisu) tak jsme volbu považovali sice za PLATNOU nikoli však ÚČINNOU.).


Když budu chtít koupit byt v SVJ, pak ho nejprve pro-lustruju – nejprve se podívám do OR jak vede příslušné SVJ listiny, zda je tam účetní závěrka (dluhy, úvěry, exekuce), zápisy ze Shromáždění apod… A pak bych chtěl mluvit s předsedou SVJ… – nikoli jen PLATNÝM ale bezpochyby také ÚČINNÝM.

děkuji za relevantní odpověď na oba dotazy

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.