Vložil lake, 22. Prosinec 2009 - 6:30

Pro Honza8:

1. Není to chyba. Můžete, ale nemusíte mít správce. Není-li, znamená to jen, že není určena osoba, které byste měli platit zálohy a která by jménem spoluvlastníků jednala s firmami. Vše zůstává na domluvě mezi spoluvlastníky.

2. Občanský zákoník, zejména oddíl Podílové spoluvlastnictví (§137 a následující). Zálohy nebo platby za práce pro opravy, údržbu a správu domu se stanoví podle spoluvlastnických podílů. Stejná částka by byla jen tehdy, jsou-li podíly spoluvlastníků stejné.

Pokud někdo neplatí, vzniká mu dluh vůči ostatním spoluvlastníkům. Nedoporučuji platit "z ruky do ruky", protože není-li řádná evidence, nedá se zpětně prokázat kdo kdy co platil ani kdo kolik dluží do společné pokladny.

Platíte-li též zálohy na společné služby (např. vodné a stočné, plyn pro společnou kotelnu), výše těchto záloh se jednotlivým spoluvlastníkům stanoví jiným způsobem - každému jednotlivě s přihlédnutím k jeho předpokládané spotřebě. Celková roční částka záloh na služby musí pokrýt náklady, nejlépe s určitou rezervou. Přeplatky se vracejí jednou ročně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.