Vložil lake, 8. Květen 2012 - 10:09

O rozdílu mezi pojmem „fond oprav“ a „zálohy na správu“ zde bylo už napsáno dost pro toho, kdo chce porozumět. Rezervní „fond oprav“ může vytvářet kterákoliv účetní jednotka, avšak zákon toto povoluje pouze k opravám VLASTNÍHO majetku.

Připojuji přehledovou tabulku pro srovnání hospodaření v typickém bytovém družstvu a ve společenství vlastníků jednotek. Je z ní vidět, že mezi oběma pojmy je zásadní rozdíl.
lake
 

Družstvo a fond oprav Společenství a zálohy na správu
Družstvo vybírá nájemné. SVJ vybírá zálohy na správu.
BD nemusí nikomu dokládat na jaký účel nájemné použije. SVJ je povinno doložit na jaký účel zálohy použije. Mohou být vybírány pouze na konkrétní náklady „které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech“ (§ 15 odst. 2 ZoVB).
Jde o příjem z vlastních zdrojů. Jde o příjem z cizích zdrojů.
Příjem PODLÉHÁ ZDANĚNÍ. Příjem nepodléhá zdanění.
BD vytvoří rezervní fond oprav a na něj tyto prostředky dlouhodobě ukládá, aby se vyhnulo zdanění. Daňově uznatelná rezerva (fond oprav) může být vytvářena výhradně k opravě vlastního majetku (§ 7 zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách) SVJ nevytváří fond oprav, protože přijaté zálohy nejsou zdanitelným příjmem. SVJ ani nemůže rezervu (FO) vytvářet, protože není vlastníkem opravovaného majetku (domu).
BD nesmí vytvářet ani použít rezervu na každoročně se opakující opravy, ani na rekonstrukci či modernizaci majetku. SVJ může zálohy použít na jakýkoliv účel spojený se správou domu, bez omezení.
K tvorbě rezervního fondu oprav je BD povinno zřídit zvláštní bankovní účet a vypracovat písemná pravidla pro tvorbu a čerpání fondu.  V SVJ nic z toho neexistuje.
BD ve fondu oprav nashromáždí částku 4 miliony (řekněme na zateplení domu). Jde o majetek družstva. SVJ nashromáždí na účtu záloh částku 4 miliony (řekněme na zateplení domu). Jde o majetek SVJ.
Společenství zároveň dluží vlastníkům jednotek částku kterou od nich vybralo (4 miliony).

Zásadní rozdíl mezi fondem oprav a zálohami na správu se naplno projeví v případě, že se plánovaný výdaj neuskuteční. Prostředky ze zrušeného fondu zůstávají v majetku družstva, kdežto zálohy na správu se s plátci vždy vypořádají:

Družstvo a fond oprav Společenství a zálohy na správu
BD zruší rezervu, převede částku jako svůj výnos a ODVEDE Z NÍ DAŇ Z PŘÍJMU. SVJ nic nepřevádí, částka se nezdaňuje.
BD si částku zbývající po zdanění ponechá. Nájemcům nic nevrací. SVJ si částku při neuskutečnění záměru nesmí ponechat. Přijaté zálohy vrací (4 miliony nezdaněné).
Nájemce nemá právo domáhat se vrácení části nájemného, která byla použita k tvorbě fondu oprav. Vlastník jednotky má zákonné právo na vrácení záloh, uhrazených z důvodu který odpadl (§ 451 ObčZ, bezdůvodné obohacení). Stejné právo má pokud SVJ použije zálohy na jiný účel, než na který byly vybírány.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.