Odkoupení části sousední bytové jednotky

Vložil Anonymous, 12. Říjen 2010 - 15:17 ::

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli někdo neřešil tento problém a neuměl by poradit: Vlastním byt 1+1 a se sousedem, který bydlí v 3+1, jsme se dohodli, na „odprodeji“ jedné místnosti. V jedné jednotce se zazdí dveře a ve druhé naopak vybourají, do nosné zdi se zasahovat nebude. Byty byly dokonce v původních plánech nakreslený přesně opačně, než jsou v tuto chvíli (tedy tak jak by měly být po provedené změně). Stavebně technicky by to problém být neměl. Se součinností ostatních spoluvlastníků ani se změnou prohlášení vlastníka problém také není.

Jedná se mi o to, co by mělo být právním titulem pro provedení takovéto změny. Zákon o vlastnictví bytů říká, že smlouvou o výstavbě si vymezí stavebníci vzájemná práva a povinnosti i při výstavbě jednotek formou střešní nástavby, půdní vestavby, přístavby nebo při stavebních úpravách, jimiž vzniknou nové jednotky nebo jimiž se mění velikost jednotky a rozsah jejího příslušenství na úkor společných částí domu. K tomu v tomto případě nedochází.

Stačí tedy k zápisu nového stavu v KN vklad nově zpracovaného prohlášení vlastníka, kde budou jednotky vymezeny, tak jak uvádím (jedna místnost nám přibyde, sousedovi ubyde)? Stačí na stavebním úřade ohlášení? (podle jakého paragrafu stav. zákona?)

A na závěr otázka, se kterou si nejvíc nevím rady – jakou smlouvu mám uzavřít se sousedem, aby vše bylo právně v pořádku (samozřejmě se jedná o úplatný převod)? Ta místnost není samostatná věc v právním smyslu, a proto si myslím, že jí nejde jen tak převést na základě kupní smlouvy..

(Na katastr i stavební úřad se samozřejmě vypravím, ale rád bych se zeptal i zde. Prosím neposílejte mne automaticky za právníkem. Sám jím skoro jsem, ale ani to někdy nestačí:)

Děkuji za jakoukoli užitečnou odpověď nebo nasměrování na konkrétní ustanovení zákonů. TV

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil mirek_2 (bez ověření), 13. Říjen 2010 - 6:46

    ..... říkáte, že vlastně to původně bylo tak jak to chcete udělat teď? Nepůjde z pohladu stav.úřadu náhodou pouze o uvedení do původního, kdysi řádně zkolaudovaného stavu a žádny doklad o další rekoulaudaci asi v archivu nebude. Asi bych začal s konzultací na stavebním… Možná, že i jednání o změně zápisu na KÚ bude pak jednodušší… mirel2

    Vložil lake, 12. Říjen 2010 - 20:35

    Pane TV,

    Chcete jeden byt zvětšit a druhý zmenšit. Dojde tedy ke změně ve vymezení jednotek a změně spoluvlastnických podílů.

    Úprava musí být odsouhlasena stavebním úřadem. Podrobnosti sdělí SÚ. Pokud úřad bude důkladný, budou chtít vyjádření statika, hasičského sboru, hygienika.

    Do katastru se pak zapisuje záznamem na základě oznámení SVJ. Přikládá se k tomu smlouva o výstavbě. Společenství vlastníků při každém oznámení katastrálnímu úřadu musí vždy doložit i výpis z rejstříku SVJ.

    Viz Pokyny č. 24 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 4. 8. 2000 č.j. 2648/2000-23 ve znění pozdějších změn a doplňků.

    lake

    Vložil Tomáš Mertl (bez ověření), 22. Březen 2017 - 21:22

    Dobry den, kolik vlastníků ze vchodu musí s touto změnou souhlasit. Děkuji Mertl

    Vložil TV (bez ověření), 12. Říjen 2010 - 22:53

    To lake: děkuji moc za odpověď, té smlouvy o výstavbě jsem se obával..

    Zákon o vlastnictví bytů v § 13 odst. 3 říká, že: Úpravy, jimiž se mění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, může vlastník jednotky provádět jen na základě smlouvy o výstavbě (§ 17) uzavřené se všemi vlastníky jednotek v domě.

    V §17 pak na tento mnou popisovaný případ pamatováno není. V odstavci 3 se říká to, co jsem již citoval výše.. jimiž se mění velikost jednotky a rozsah jejího příslušenství na úkor společných částí domu. Tady se do společných částí nezasahuje, „pouze“ se mění spoluvlastnické podíly na nich. Takže jsem skrytě doufal, že by to snad mohlo jít nějak jednodušeji. Ale jiné řešení bohužel asi nebude..

    Vložil lake, 13. Říjen 2010 - 6:29

    Pane TV,

    Ustanovení § 17 odst. 3 a 4 ve věci smlouvy o výstavbě se skutečně nedá zcela použít na Váš případ: nejde o výstavbu nové jednotky (což by měnilo spoluvlastnické podíly všem). Nejde ani o změnu některé jednotky NA ÚKOR společných částí domu. Změna spoluvlastnických podílů se týká pouze vás dvou. Stavební úpravou budou dotčeny pouze vaše dvě jednotky.

    Zkuste tedy uzavřít smlouvu o výstavbě pouze mezi Vámi a Vaším sousedem. Pokud stavební úřad přisvědčí názoru, že stavebníky jste pouze vy dva, pak účastníkem stavebního řízení bude ze zákona pouze SVJ - právnická osoba, nikoliv však ostatní vlastníci jednotek v domě.

    Nenacházím v zákoně přímou oporu pro takový (pro Vás příznivější) výklad, takže rada je bez záruky. Součinnost SVJ bude v každém případě nezbytná vzhledem k zápisu změny do katastru.

    Možná Vám nakonec nezbude jiná cesta než podpis smlouvy o výstavbě se všemi vlastníky jednotek. Při bezdůvodném nesouhlasu některých z nich je možno obrátit se na soud a požádat, aby jejich chybějící souhlas byl nahrazen soudním rozhodnutím.

    lake

    Vložil TV (bez ověření), 12. Říjen 2010 - 18:29

    Díky za snahu, ale to je právě ten problém – nemyslím si, že by šlo jen tak prodat pár metrů čtvrerečních z bytové jednotky..

    uvidíme, jestli se vyjádří i někdo další. TV

    Vložil ana (bez ověření), 12. Říjen 2010 - 20:05

    Věřte tomu, co Vám napsal pan Lake.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".