Vložil Pavel, 3. Říjen 2010 - 22:18

Jak funguje SVJ bez orgánů? SVJ bez orgánů může řadu let fungovat. Znám případy, kdy nebyly orgány 5 a 7 let. Ale to je výjimka. Obě SVJ měla správce, který je moc nešidil. Většinou SVJ bez orgánů fungují špatně.

Podle jakého zákona? SVJ podléhá paskvilu č. 72/1994 Sb., který má sice § 9/9, ale ten je v praxi velmi obtížně použitelný. Počet vlastníků, kteří se stali členy SVJ v okamžiku vzniku je v intervalu mezi třemi vlastníky až několika sty vlastníků, podle toho, jak SVJ vzniklo – k 1.7.2000, podle § 9/4 nebo § 9/3. Prakticky se tedy nemá cenu § 9/9 zabývat.

Kdo by měl vzniklou situaci řešit? Bude to možná pro některé „vlastníky“ překvapivé, ale situaci by měli řešit vlastníci. Vlastnictví totiž mj. zavazuje.

Jak vzniklou situaci řešit? Právní neznalost si mohou dovolit poslanci a senátoři, ti mají imunitu. Člen SVJ nic takového nemá, ten by měl znát zákony, minimálně ZoVB. Na nešťastníky podle § 9/9 dopadá odpovědnost za „nevýkon funkce“. Na všechny členy SVJ pak dopadá ručení za závazky podle § 13/7 ZoVB. V první řadě by bylo vhodné informovat členy SVJ o odpovědnosti podle § 9/9 a ručení podle § 13/7. Potom by bylo vhodné za výkon funkce nabídnout odměnu. Třeba Vás metoda cukru a biče ochrání před velmi nejistou budoucností bez orgánů.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.