Vložil N. Klainová (bez ověření), 29. Září 2010 - 9:03

I já jsem se v praxi setkala se snahou změnit prohlášení vlastníka tak, aby se kvůli vlastníkům garáží změnilo určení společných částí domu. Předseda dotyčného SVJ trval na tom, že se změnou prohlášení vlastníka souhlasí více než zákonem požadované kvórum 75 %, že to stačí. Taky jsem mu řekla něco o vyvlastňování. Nechápal.

Trochu mi pomohla poslední věta Přílohy k usnesení vlády ze dne 2. června 2004 č. 535, která se sice týká změn spoluvlastnických podílů z jiných důvodů, ale podstata, že nikdo nesmí zpětně měnit spoluvlastnické podíly bez souhlasu vlastníků, zůstává.

Protože stále nevěřil, napsala na MMR a získala odpověď vypracovanou odborným pracovištěm MMR, v níž stojí mimo jiné:

Pokud by mělo dojít ke změně v určení společných částí domu tak, že některé budou společné pouze některým vlastníkům jednotek, museli by tuto smlouvu podepsat všichni vlastníci jednotek…

To už stačilo a v SVJ byla ještě v roce 2004 podepsána dohoda všemi vlastníky jednotek. V dohodě byly vyjmenovány položky, na které vlastníci garáží nemusí přispívat (opravy rozvodů vody, plynu, opravy zvonků, poštovních schránek atd.).

Dohodu dostane k podpisu každý nový vlastník. Podpis zatím nikdo neodmítnul. Zatím. Pokud to někdo udělá, přestane samozřejmě platit.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.