Vložil lake, 28. Září 2010 - 17:44

Paní Klainová napsala: "Jediným správným řešením je zatím uzavřít dohodu se všemi vlastníky."

Nesdílím tento názor. Soudím, že jediným správným a trvalým řešením je změna Prohlášení vlastníka v tom smyslu, že některá technická zařízení a části domu (např. balkony, vodovody, topná soustava, výtahy) budou v něm definovány jako společné části domu, společné jen některým vlastníkům jednotek (§ 4 odst. 2 písm.(c) ZoVB). Náklady na jejich opravy a údržbu si budou určovat pouze vlastníci těchto částí hlasováním mezi sebou. Vlastníků garáží se tyto platby nebudou týkat; naopak garážová vrata budou společnou částí domu pouze pro vlastníky garáží.

Rozdíl je podstatný: od dohody se všemi vlastníky může kdykoliv odstoupit kterýkoliv vlastník jednotky, nebo nový vlastník prostě odmítne k dohodě přistoupit. Tím končí dohoda všech a mění se na cár papíru.

Naproti tomu po schválení a vložení Prohlášení vlastníka do katastru je k jeho změně potřebná tříčtvrtinová většina přítomných hlasů (§ 11 odst. 4 ZoVB); ovšem v případě změny v přiřazení společných částí domu je nutný souhlas všech, jichž se tato změna týká - jde o změnu dotýkající se samé podstaty jejich vlastnictví.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.