Vložil lake, 20. Září 2010 - 7:12

Pane Mencáku,

Statutárním orgánem společenství je výbor nebo pověřený vlastník (§ 9 odst. 13 ZoVB).
Výbor je výkonným orgánem společenství; (...). Výbor nebo pověřený vlastník rozhodují o věcech spojených se správou domu, pokud si rozhodnutí v těchto věcech nevyhradí shromáždění (§ 9 odst. 11 ZoVB).
Shromáždění se sejde z podnětu výboru nebo pověřeného vlastníka nebo vlastníků jednotek, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu hlasů (§ 11 odst. 1 ZoVB).

Z toho plyne, že rozhodnutí o svolání shromáždění, určení místa, času a pořadu (programu) jednání, náleží výboru, který rozhoduje kolektivně.

Není tedy možné, aby jednotlivý člen výboru konal proti vůli výboru a změnil dříve učiněné kolektivní rozhodnutí. To platí i kdyby šlo o předsedu, nebo o člena pověřeného vedením připravovaného shromáždění. Jednotlivý člen výboru takovou pravomoc nemá.

Dále je třeba respektovat lhůty uvedené ve vašich stanovách. Schůze shromáždění je svolávána v určitém předstihu. Pokud změny v programu a místu schůze byly zveřejněny později (po lhůtě), je možno úspěšně (i soudně) namítat neplatnost takto opožděně svolaného shromáždění pro rozpor se stanovami.

Vhodný postup je ten, že členové výboru (nejméně dva) navštíví domácnosti, pozvou členy SVJ na shromáždění a ubezpečí je, že nadále platí původní pozvánka i program. Původní pozvánku je rovněž třeba vrátit na místo vyvěšení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.