Vložil Martincová (bez ověření), 12. Srpen 2011 - 23:09

Dobrý den,

v našem SVJ se stalo něco podobného. Výbor svolal do prádelny schůzi, aby prý projednal otázku vytápění. Na schůzi vlastníkům sdělil, že podle názoru výboru je vhodné se odpojit od centrálního vytápění a postavit si vlastní zdroj tepla. Tedy klasicky kotelnu včetně dvou komínů. A hned chtěli podepsat, že souhlasíme. Část lidí ale nesouhlasila, tak se do nich výbor pustil, že si to prý stejně prosadí, protože my (rozuměno ti vlastníci, kteří nesouhlasí) tomu prý nerozumíme. V té prádelně to podepsalo cca 80% vlastníků, část z nich toho později litovala.

Asi dva měsíce potom výbor svolal řádné shromáždění vlastníků, na němž se ale o odpojení nejednalo, nebylo ani na programu shromáždění ani v pozvánce. Pár lidí se ptalo, co se tedy bude dít, načež předseda řekl, že posuzují lepší nabídky a pak se uvidí.

To vše se odehrálo loni v létě, pak to nějak usnulo a už to vypadalo, že z toho sejde. Nyní jeden z členů výboru řekl, že v září se má začít budovat plynová přípojka a po Vánocích se začne stavět kotelna.

Vzhledem k tomu, že naše rodina je jednou z těch, kteří nesouhlasí, a vzhledem k tomu, že o této věci se nejednalo na shromáždění (výbor to sdělil jen na informativní schůzi v prádelně a pro podpisy pak chodil s archem po bytech), chceme se bránit. Bohužel ale nevíme, kde máme začít. Chtěli jsme zápis ze shromáždění, ale výbor nám jej nechce dát. Posílá nás ke správci a správce zase k výboru, tudíž je jasné, že se zápisu nedočkáme. Obáváme se ale, že když se obrátíme na soud, tak ten bude chtít vidět právě zápis a z něj bude vycházet. Jak ale postupovat, když výbor odmítá zápis vydat? Máme podezření, že by zápis mohl být zfalšován, případně v něm uvedeny nepravdivé údaje, např. že se o odpojení hlasovalo a bylo schváleno, přestože ve skutečnosti tato otázka na programu shromáždění nikdy nebyla a tudíž se o ní ani nemohlo hlasovat. Hlasování v prádelně a obíhání bytů s archem, na který se mají podepsat i ti, co na domovní schůzi v prádelně nebyli, neuznáváme. Domníváme se, že výbor tento postup zvolil proto, aby mohl obejít zákonné povinnosti. Odvolání výboru bohužel nepřipadá v úvahu, v našem domě jsou převážně starší lidé a ti, s nimiž jsme hovořili a kteří s odpojením nesouhlasí, na rovinu řekli, že jsou staří a nechtějí si dělat problémy. Tomu sice lidsky rozumím, na druhou stranu ale vidím, že ti lidé jsou nešťastní, neboť se jim ta situace zdá bezvýchodná. Naše rodina se s tím také nechce jen tak smířit, a protože odvolání výboru je neprůchodné, obáváme se, že se budeme muset obrátit na soud. I když loni v té prádelně to výboru podepsalo těch cca 80% vlastníků, dnes už by jich byla možná tak polovina, rozhodně méně než tehdy. Alespoň to plyne z rozhovorů s nimi.

Jak ale začít, když nemáme zápis ze shromáždění a máme podezření, že v něm mohou být nepravdivé údaje, které by mohly legalizovat postup výboru? Zatím jsme si jen zjistili, že kotelnu má stavět firma, která patří kamarádovi našeho předsedy. Proto máme celou tu akci za krajně podezřelou a myslíme si, že to může být i důvod, proč se předseda o tom odmítá bavit a odpojení chce prosadit za každou cenu.

Moc bychom uvítali, kdyby někdo mohl poradit, jak se k této situaci postavit, případně jakým způsobem se obrátit na soud. Pokud to má vůbec význam a není to předem ztraceno. Děkuji, Martincová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.