Vložil Alenka Malá (bez ověření), 10. Září 2010 - 10:40

Z praxe vím, že se jeden vlastník s SVJ soudil a celý spor u soudu prohrál, neboť neexistuje žádný právní titul, ze kterého by vyplývalo, že se prostředky z fondu oprav mohou použít na refundace tohoto typu. Každopádně jste si celou situaci zkomplikoval tím, že jste předem s SVJ nedohodl uznání závazku vůči Vám. Pokud však shromáždění vlastníků refundaci 75% hlasů v domě nakonec schválilo, mělo by Vám SVJ buď okna znovu vyměnit, nebo by Vám mělo zaplatit to, co by za Vaše okna zaplatilo dodavatelské firmě. Kde jsou lidé rozumní, vždy se na této variantě dohodli bez problémů. V několika případech však okna znovu vyměnit museli, aby splnili parametry pro dotaci.

  • Každopádně bych se na Vašem místě proti rozhodnutí shromáždění písemně výboru odvolala a dále bych požádala o písemné vyjádření správce domu, pokud profesní firmu na správu máte.
  • Pokud se tento problém týká vice než 25% vlastníků v domě, podejte společně výboru žádost o svolání mimořádného shromáždění (§11, odst.1., zák. 72/1994 Sb.), které se bude týkat pouze refundace a nového hlasování. V žádosti požádejte o přítomnost zástupce správce, který případně může na místě poskytnout poradenství.
  • Nikdo jiný, než Vy za Vás tento problém nevyřeší. Čím déle budete otálet, tím více se budete užírat.

Jde-li o důležitou záležitost, může přehlasovaný vlastník jednotky požádat soud, aby o ní rozhodl. U soudu je nutno právo uplatnit do 6 měsíců ode dne přijetí rozhodnutí, jinak právo zanikne (§11, odst.3., zák. 72/1994 Sb.).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.