Vložil Pavel, 5. Září 2010 - 10:21

Pane J.K., aniž bych se chtěl vyjadřovat k celkovému výpočtu, uvedu jen malou poznámku.

Pan lake počítá s tzv. oportunity cost (náklady obětované-ztracené příležitosti). To je zcela standardní postup v ekonomii.

V našem případě to znamená, že pokud bych dal 150 000 Kč na účet na 2% p.a., tak bych inkasoval 3 000 Kč. To jsem obětoval, abych měl kotelnu.

Stejně tak je odhadnuto, že za pronájem místnosti mohu inkasovat 4 000 Kč ročně. Místnost jsem zastavil kotlem a tak jsem obětoval 4 000 Kč.

Normální je za práci dostávat peníze. Pokud někdo něco dělá zadarmo, tak nulový náklad samozřejmě sníží porovnatelnost kalkulací. Navíc zde již bylo publikováno (pokud se nepletu, tak to uváděla i paní Jana1), že odměna se v některých SVJ provádí načerno, např. nákupem sekačky na náklady SVJ, kterou si dotyčný odveze na chatu. To jsou také náklady SVJ.

Pokud je již uzavřená pojistná smlouva, tak jistě zohlednila riziko kotelny a o tuto částku je pojistná částka větší. Nepočítat pojištění je tedy také malování skutečnosti na růžovo.

Trochu mi to připomíná snahu o úsporu ve státním rozpočtu od pana Johna, který navrhl, že MV bude hlídat objekty jiných rezortů za úplatu a tím dosáhne úspory. Jedno ministerstvo sice ušetří, ale jiné to zaplatí. V diskutovaném případě se nejedná o SR ale o SVJ. :-))

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.