Vložil milan_dux, 5. Říjen 2010 - 12:51

Toto dosud nelze stavět na dobrovolnosti.

Vysvětlím: Proč bych jako vlastník bytové jednotky a člen SVJ neměla mít právo vědět, jakou částku má každý byt vloženou v našem společném fondu oprav? Tedy kolik tam nastřádal, mínus vydání z FO na jeho vnitřní opravy (případně na jaké konkrétní opravy). To vše k určitému datu – t.j. závěr roku nebo např. datum zahájení či ukončení velké investice SVJ, jako je zateplení apod.

Jako vlastník mám totiž právo vědět, jak si moje nemovitost stojí i finančně. K bytu patří také poměrná část společných ploch. Proto mě musí zajímat, jak si udržujeme „obal“ domu, musí mě zajímat tok prostředků SVJ. Je smutnou pravdou, že většina vlastníků dosud vězí v hlubokém socialismu a podle toho se (ne)stará o své záležitosti, což zase vyhovuje „obětavým výborům“ při nakládání s majetkem vlastníků (dosud je praxe taková, že se nemusí zpovídat).

Učinili jsme nejednu zkušenost, že povinnost poskytování informací, není-li uzákoněna, může být a jest lidem upírána. Proto by měl zákon pamatovat na dostupný způsob, jak dosáhnout přístupu k dotyčným údajům, a příslušné sankce za porušení. Místo otřepaného a výsměšného „Běžte si k soudu“! K tomu mne vede současný stav (ne)vymahatel­nosti práva.

Milena

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.