Vložil Pavel, 2. Září 2010 - 12:03

Paní Klainová,

odhaduji, že nejméně 98% všech SVJ rozděluje náklady podle podílu na SČD. Pouze zbytek část nákladů účtuje podle jednotek. Pro ten zbytek byla má odpověď nepřesná.

Z úvodního příspěvku jsem nabyl dojem, že nick Nick by chtěl i jednotlivé faktury rozpočítávat průběžně na jednotlivé vlastníky, což společně s PeDuPles, považuji za nic neříkající.

I z odkazu, který zde publikoval pan lake, vyplývá, že vyúčtování nákladů dotyčný správce dělá na vlastníka 1× ročně.

Za normální považuji průběžné sledování po jednotkách

  • předpisů příspěvků
  • úhrad těchto předpisů.

Ovšem rozpočítávat průběžně na jednotku např. opravu vstupních dveří, považuji za hloupost. Tazatel Nick se asi domnívá, že se tím něco „zprůhlední“. S tím nesouhlasím. Pouze by se zavedlo množství analytických nic neříkajících účtů.

Na základě ročního výsledku za celé SVJ potom není problém sestavit přehled kolik jednotlivá jednotka přispěla na např. na vedení účetnictví a kolik činily skutečné náklady. U nás to tak děláme v rámci vyúčtováni 1× ročně ve 22 položkách. Frekvenci i podrobnost považuji za dostačující.

Stejně tak nepovažuji za správné hospodaření po vchodech, protože podíl na opravě vstupních dveří v jednom vchodě musí nést podle svého podílu na SČD všichni vlastníci.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.