Vložil lake, 1. Září 2010 - 13:08

V tomto případě existuje (kromě kupce) další osoba, která je odpovědná za to, jak koupě dopadla: touto osobou je právník, který připravil smlouvu.

Dostane-li odborník - právník žádost o právní pomoc při koupi bytové jednotky ve vlastnictví podle zákona 72/1994 Sb., musí mu přece být známo, že takový prodej má svá specifika, zcela odlišná od koupě jiného druhu nemovitosti. Měl by s kupujícím komunikovat a sdělit mu základní informace:

(1) V kupní smlouvě bude jistě stanovena cena převáděné bytové jednotky a bude deklarována neexistence zástav nebo věcných břemen vážících se k jednotce. To je běžné - není to ovšem vše.

(2) Kupující by se měl zajímat kolik činí zůstatek záloh na správu které na účet SVJ složil prodávající, přičemž je vhodné v kupní smlouvě uvést přechod této pohledávky vůči SVJ na nového vlastníka; na to měl právník klienta upozornit.

(3) Kupující se MUSÍ zajímat o finanční zdraví SVJ a o výši případných dluhů SVJ, neboť spolu s vlastnictvím jednotky se kupující stane i členem SVJ a bude od tohoto okamžiku ručit za závazky společenství v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu (§ 13 odst. 7 ZoVB). I na tuto skutečnost, vyplývající přímo ze zákona, měl být kupující právníkem upozorněn.

Pokud se kupující svěřil do rukou právníka a ten mu neposkytl všechny uvedené informace, lze uvažovat o tom, že neposkytl bezchybnou službu a poškodil klienta.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.