Vložil Pavel, 26. Srpen 2010 - 2:36

Pane Matějko,

domnívám se, že se pletete a uvádíte ostatní v omyl. :-))

1)Rozpor Vašeho výkladu zákona se zákonem

Jednak tvrdíte:

A)„Pořídí-li tedy právní subjekt SVJ majetek z příspěvků od členů = vlastníků jednotek je tento majetek vždy v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek (byl pořízen za účelem správy, provozu a oprav společných částí domu).“ Je to sice právní nesmysl, ale budiž.

Dále však současně tvrdíte:

B)„Pořídí-li právní subjekt SVJ majetek ze svých vlastních „finančních zdrojů“ (ne tedy ze zálohových příspěvků jednotlivých vlastníků či výnosů z pronájmu společných částí domu) nemůže se jednat o majetek právního subjektu SVJ, bylo by to v rozporu s poslední větou §9 odst.1 ZoVB, je tento majetek vždy v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek.“ To je samozřejmě také právní nesmysl.

Z A) a B) plyne: Ať už SVJ pořídí majetek z cizích zdrojů (A) nebo vlastních zdrojů (B) jedná se vždy o majetek v podílovém vlastnictví členů SVJ. Nikdy se nejedná o majetek SVJ. Pochopil jsem Vás správně?

Potom je v zákoně nadbytečná druhá věta § 9/1, kterou sice citujete, ale zjevně chápete jinak než já, "Společenství může NABÝVAT věci, práva, jiné majetkové hodnoty, byty nebo nebytové prostory pouze k účelům uvedeným ve větě první.“ Můžete mi vysvětlit, jak může podle § 9/1 společenství majetek nabývat, když podle Vašeho názoru majetek vždy nabývají pouze členové SVJ? Děkuji.

2)Nesmyslné účetnictví

Dále citujete ZoVB §15 odstavec 4: „Pokud vznikla právnická osoba (§9), jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek.…“. Podle mého výkladu je zcela zřejmé, že pokud má SVJ závazek (pasivum), musí mít i majetek (aktivum). Jinak Vám nepůjde rozvaha. Jak zaúčtujete, že má SVJ závazek (účet 955) a zároveň mu nepatří peníze (já navrhuji 221). Protože asi neúčtujete, zkuste se zeptat nějaké účetní, které věříte, jak zaúčtuje závazek, když podle Vašeho výkladu nesmí účtovat o aktivu.

3)Stanoviska lidí, kteří problematice rozumí

Na začátku vlákna jsem citoval 5 právníků, kteří tvrdí, že SVJ může nabývat majetek, uváděl jsem k tomu i judikát. Dále jsem uváděl ing. Neplechovou, která uvádí účetní postupy, jak účtovat o majetku SVJ. Pokud už nevěříte argumentům ad 1) a ad 2), zkuste se seznámit s uváděnou literaturou.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.